Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφράγματος στους μη καπνιστές, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για το 2022, με την ερευνήτρια Δρ Insa de Buhr-Stockburger να σημειώνει πως η σχέση δεν εντοπίστηκε στους καπνιστές αφού ο οργανισμός τους έχει ήδη επιβαρυνθεί από τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου.
Στην προκείμενη μελέτη διερευνήθηκε η σχέση του μονοξειδίου του αζώτου (ή νιτρικό οξείδιο), των αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη από 10 μm (PM10) και των καιρικών συνθηκών με την επίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου στο Βερολίνο. Το μονοξείδιο του αζώτου απελευθερώνεται κατά την καύση με υψηλές θερμοκρασίες, ιδίως από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Με την καύση παράγονται επίσης τα σωματίδια PM10, συνδυαστικά με την τριβή των φρένων και ελαστικών και τη σκόνη.
Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 17.873 άτομα με έμφραγμα του μυοκαρδίου το διάστημα 2008 – 2014 εγγεγραμμένα στο μητρώο Berlin Brandenburg Myocardial Infarction Registry (B2HIR), από το οποίο αντλήθηκαν στοιχεία για τα ημερήσια περιστατικά οξέων εμφραγμάτων καθώς και βασικά χαρακτηριστικά των ασθενών όπως το φύλο, η ηλικία, το κάπνισμα και ο διαβήτης. Τέλος, στοιχεία για τις ημερήσιες συγκεντρώσεις PM10 και μονοξειδίου του αζώτου και τις καιρικές συνθήκες (διάρκεια της ηλιοφάνειας, ελάχιστη και μέγιστη θερμοκρασία, βροχόπτωση) αντλήθηκαν αντίστοιχα από τη Γερουσία του Βερολίνου και τον μετεωρολογικό σταθμό Tempelhof του Βερολίνου.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της συχνότητας οξέος μυοκαρδίου και των μέσων συγκεντρώσεων ρύπων την ίδια ημέρα, την αμέσως προηγούμενη και των τριών ακόμα προηγούμενων ημερών κατά μέσο όρο καθώς και την επίδραση των καιρικών παραμέτρων.
Τα στοιχεία αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση έδειξαν:
- περισσότερα εμφράγματα τις ημέρες με υψηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου του αζώτου, με 1% υψηλότερη επίπτωση για κάθε αύξηση κατά 10 μg/m3
- περισσότερα εμφράγματα όταν υπήρχε υψηλή μέση συγκέντρωση PM10 κατά τις τρεις προηγούμενες ημέρες, με 4% υψηλότερη επίπτωση για κάθε 10 μg/m3 αύξησης
- ότι η επίπτωση της καρδιοπάθειας στους καπνιστές δεν επηρεάστηκε από τις συγκεντρώσεις του οξειδίου του αζώτου και των PM10.
Ως προς τις καιρικές συνθήκες, σε κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10°C αντιστοιχούσε 6% χαμηλότερη επίπτωση εμφράγματος. Δεν εντοπίστηκαν ωστόσο συσχετισμοί με τη διάρκεια της ηλιοφάνειας ή τη βροχόπτωση.
H Δρ Buhr-Stockburger δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα: «Η μελέτη δείχνει ότι ο μολυσμένος αέρας αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα οχήματα και τις καύσεις. Η αιτιώδης συνάφεια δεν μπορεί να τεκμηριωθεί από μια μελέτη παρατήρησης. Είναι εύλογο όμως ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει στην πρόκληση εμφράγματος, δεδομένου ότι το μονοξείδιο του αζώτου και τα σωματίδια PM10 προάγουν τη φλεγμονή, η αθηροσκλήρωση προκαλείται εν μέρει από φλεγμονώδεις διεργασίες του οργανισμού».
Διαβάστε επίσης:
Καρδιά: Η αόρατη απειλή που βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας
Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω της ρύπανσης του αέρα
Η μακρόχρονη έκθεση σε ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας