Η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των χειρότερων εκβάσεων της νόσησης με κορωνοϊό.
Σύμφωνα με την κλινική μελέτη με τίτλο «COVID-OUT», που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, η μετφορμίνη είναι η δραστική ουσία που προλαμβάνει τις νοσηλείες ή και τον θάνατο των ασθενών από την COVID-19 έως και πάνω από 40%. Εάν μάλιστα χορηγηθεί εγκαίρως, οι πιθανότητες ανέρχονται στο 50%. Αντιθέτως, δε διαπιστώθηκε κανένα παρόμοιο όφελος από από τη θεραπεία είτε με ιβερμεκτίνη είτε με χαμηλή δόση φλουβοξαμίνης.
«Είνα πάντα ευχάριστο να συνεισφέρουμε στο σύνολο των γνώσεων γύρω από τις θεραπείες COVID-19 με ευρέως διαθέσιμες και φθηνές θεραπείες» δηλώνει η δρ. Carolyn Bramante, επικεφαλής της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής και παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
Η ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα διερεύνησε την επίδραση τριών φαρμάκων στις επισκέψεις των ασθενών στα επείγοντα ή στις πιθανότητες νοσηλείας, καθώς και στο σύνδρομο long- Covid: τη μετφορμίνη (για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2), τη φλουβοξαμίνη σε μικρές δόσεις (αντικαταθλιπτικό) και την ιβερμεκτίνη (αντιπαρασιτικό).
Ακολουθώντας μια απλή ερευνητική διεργασία, χορηγήθηκαν τυχαία στους 1323 συμμετέχοντες -επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού- είτε ένα από τα τρία φάρμακα, είτε ένα εικονικό φάρμακο, είτε ένας συνδυασμός μετφορμίνης και φλουβοξαμίνης ή μετφορμίνης και ιβερμεκτίνης. Κάθε άτομο έλαβε 2 τύπους χαπιών για 3 έως 14 ημέρες και παρακολουθούσε τα συμπτώματά του και μετά από 14 ημέρες συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο.
Όσον αφορά τους συμμετέχοντες, ήταν η πρώτη φορά σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για την COVID-19 που συμπεριλήφθηκαν έγκυες γυναίκες, αλλά και εμβολιασμένα άτομα στην πλειονότητά τους.
«Αν και γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ακόμα δεν είναι διαθέσιμα παγκοσμίως. Γνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένα νέα στελέχη του ιού μπορούν και διαφεύγουν από την ανοσία του οργανισμού.Έτσι, θεωρήσαμε ότι πρέπει να μελετήσουμε το συντομότερο δυνατόν ασφαλείς, διαθέσιμες και φθηνές επιλογές θεραπείας του κορωνοϊού» συμπληρώνει η δρ. Bramante. «Η καλύτερη κατανόηση των θεραπειών θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ότι περισσότεροι άνθρωποι θα επιβιώσουν από την ασθένεια και έχοντας μικρότερες πιθανότητες μακρόχρονων συμπτωμάτων, ένα σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας».
Η κλινική δοκιμή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021, και βασίστηκε σε στοιχεία προηγούμενης μελέτης σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της μετφορμίνης στα εξωτερικά ιατρεία, που μεταφράστηκε ως λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας ή νοσηλείας από τον κορωνοϊό.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Τα σωτήρια φάρμακα που «δαμάζουν» τον ιό – Τα έχουμε όλοι σπίτι μας