Απροετοίμαστους θα βρήκε αρκετούς οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού. Ενώ λοιπόν ενημερώθηκαν για επικίνδυνα συμπτώματα και τρόπους αντιμετώπισης καταστάσεων όπως η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία, διέφυγε ενδεχομένως ο κίνδυνος αλλοίωσης των φαρμάκων τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα φάρμακα που λαμβάνουμε για οποιαδήποτε πάθηση θα διατηρήσουν τη δραστικότητα και αποτελεσματικότητά τους» επισημαίνει ο ανώτερος Διευθυντής Κλινικής Φαρμακευτικής της Mayo Clinic, Scott Hall, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στις χημικές ουσίες των φαρμάκων η λανθασμένη αποθήκευση σε πολύ υψηλές -ή και πολύ χαμηλές ενδεχομένως- θερμοκρασίες. Ινσουλίνη, δισκία νιτρογλυκερίνης και ενέσεις αδρεναλίνης είναι κάποια από τα φάρμακα που επηρεάζονται από τη ζέστη, σύμφωνα με τον ειδικό, ο οποίος προτείνει για την ορθή φύλαξη των φαρμάκων:
- να μην αποθηκεύονται σε οχήματα, στο μπάνιο, κοντά σε κουζίνες ή φούρνους όπου όπου η υγρασία, οι ατμοί και η θερμότητα από το μαγείρεμα και το ψήσιμο μπορούν να αλλοιώσουν την αποτελεσματικότητά τους
- να φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό χώρο, ιδίως για όσους δεν έχουν κλιματισμό στο σπίτι
- να φυλάσσονται στην αρχική τους συσκευασία -του παρασκευαστή ή του φαρμακοποιού όπου μπορούν να παραμείνουν σφραγισμένα και προστατευμένα από τυχόν αρνητικές επιπτώσεις της ζέστης (χρήσιμο tip για όσους τα αποθηκεύουν στο μπάνιο)
- να μην τοποθετούνται στο ψυγείο αν δεν το έχει υποδείξει ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός.
Επιπτώσεις και για τον λήπτη των φαρμάκων
Ο κ. Hall προειδοποιεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες επιφυλάσσουν κινδύνους και για τους λήπτες των φαρμάκων, όπως η μείωση της ανοχής τους στις φαρμακευτικές αγωγές αλλά σοβαρότερες παρενέργειες όπως η δυσανεξία στη ζέστη και η αφυδάτωση. Ενδεικτικά:
- αντιϋπερτασικά φάρμακα όπως τα διουρητικά μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή στην αφυδάτωση λόγω της αυξημένης ούρησης
- οι β-αποκλειστές και τα αντιισταμινικά μπορεί να παρεμποδίσουν τη διαδικασία της εφίδρωσης του οργανισμού, καθιστώντας τον ευάλωτο στις επιπτώσεις της ζέστης
- κάποια ψυχιατρικά φάρμακα μπορεί να παρέμβουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος
«Μικρότερη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους» είναι η συμβουλή του κ. Hall για όσους λαμβάνουν κάποια από τα παραπάνω φάρμακα και, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, να προσπαθούν να στέκονται σε σκιερά μέρη και να φροντίζουν για την επαρκή πρόσληψη νερού. «Βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε επαρκώς για την πρόληψη, ώστε να μην βρεθείτε σε μια δύσκολη κατάσταση», συμπληρώνει.
Για όσους έχουν απορίες σχετικά με την αποθήκευση των φαρμάκων ή έχουν παρατηρήσει ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη τους σχετιζόμενες με τη ζέστη, θα πρέπει να ειδοποιήσουν τον φαρμακοποιό τους, καταλήγει.
Διαβάστε επίσης:
Καύσωνας: Τέσσερα έξυπνα κόλπα που δροσίζουν
Ημικρανία: Όταν τα φάρμακα δεν «πιάνουν» – Οι επιλογές που ανακουφίζουν
Ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn σε 65αρηδες: Τα χάπια που «φταίνε» ακόμη και κατά 96%