Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαταραχές στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ειδικότερα είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν συγκεκριμένες βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου σε σύγκριση με τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή τους άνδρες της ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology.
«Οι βλάβες της λευκής ουσίας αυξάνονται καθώς ο εγκέφαλος γερνάει, και ενώ η ύπαρξή τους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα άτομο θα αναπτύξει άνοια ή κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, οι μεγαλύτερες ποσότητές τουςς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης Monique Breteler του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (DZNE), στη Βόννη της Γερμανίας, και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
«Η μελέτη μας εξέτασε τον ρόλο που μπορεί να έχει η εμμηνόπαυση στις ποσότητες αυτών των βιοδεικτών. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι βλάβες της λευκής ουσίας εξελίσσονται διαφορετικά για τους άνδρες και τις γυναίκες, όπου η εμμηνόπαυση ή οι παράγοντες που καθορίζουν πότε αρχίζει η εμμηνόπαυση, όπως οι διαφοροποιήσεις στη διαδικασία γήρανσης, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες».
Η μελέτη εξέτασε 3.410 άτομα με μέση ηλικία 54 ετών. Από αυτούς, το 58% ήταν γυναίκες και από αυτές τις γυναίκες, το 59% ήταν μετεμμηνοπαυσιακές. Επίσης, το 35% όλων των συμμετεχόντων είχε υπέρταση και από αυτούς, οι μισοί είχαν μη ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μετά και την αξιολόγηση των μαγνητικών τομογραφιών εγκεφάλου και τον υπολογισμό των υπερπυκνώσεων της λευκής ουσίας για κάθε συμμετέχοντα, προέκυψε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν περισσότερους από αυτούς τους βιοδείκτες του εγκεφάλου σε σύγκριση με τους άνδρες παρόμοιας ηλικίας. Σε άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν μέσο όρο συνολικού όγκου βλαβών της λευκής ουσίας 0,94 ml σε σύγκριση με 0,72 ml για τους άνδρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αύξηση των εγκεφαλικών βιοδεικτών επιταχύνθηκε με την ηλικία και με ταχύτερο ρυθμό στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
Από την άλλη, οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και οι άνδρες στην ίδια ηλικιακή ομάδα δεν είχαν διαφορά στη μέση ποσότητα των βλαβών της λευκής ουσίας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν περισσότερες βλάβες της λευκής ουσίας από τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρόμοιας ηλικίας. Η ορμονοθεραπεία δεν έπαιζε κάποιο σημαντικό ρόλο και η δρ. Monique Breteler επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα, δε θεωρείται ένα προληπτικό μέτρο που διαφυλάσσει την υγεία του εγκεφάλου.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας όχι μόνο αποδεικνύουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να σχετίζεται με την αγγειακή υγεία του εγκεφάλου. Αναδεικνύουν επίσης την ανάγκη να ληφθούν υπόψη η διαφορετική πορεία της υγείας των άνδρών και των γυναικών, καθώς και η κατάσταση της εμμηνόπαυσης. Η έρευνά μας υπογραμμίζει και τη σημασία της πιο στοχευμένης θεραπείας για τις ηλικιωμένες γυναίκες, ιδίως εκείνες με παράγοντες αγγειακού κινδύνου» καταλήγει η δρ. Monique Breteler.
Διαβάστε επίσης:
Εμμηνόπαυση: Το «αντίδοτο» που ανακουφίζει τα συμπτώματα και βελτιώνει την διάθεση
Εμμηνόπαυση: Τα δύο συμπτώματα που διαταράσσουν τον προσανατολισμό, την προσοχή και τη μνήμη