Ο συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων tixagevimab/cilgavimab (γνωστός με την εμπορική ονομασία Evusheld) πετυχαίνουν την εξουδετέρωση των στελεχών BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Omicron, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο bioRxiv.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα των ερευνητών έρχονται να επιβεβαιώσουν δεδομένα προηγούμενων μελετών που έχουν δείξει ότι η προφυλακτική αγωγή Evusheld – που είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα – διατηρεί ισχυρή εξουδετερωτική δράση έναντι του στελέχους Omicron BA.2 που είναι επί του παρόντος το κυρίαρχο στέλεχος της πανδημίας Covid-19 και επίσης εξουδετερώνει όλα τις μεταλλάξεις στις οποίες έχει δοκιμαστεί έως σήμερα.
Οι παραλλαγές του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούσαν στο παρελθόν έχουν επεκταθεί με παρόμοια μοτίβα. Επομένως, είναι πιθανό τα BA.4 και BA.5, που είναι τώρα κυρίαρχα στην Αφρική, να εξαπλωθούν παγκοσμίως με παρόμοιο μοτίβο με το BA.2. Τα BA.4 και BA.5 έχουν πανομοιότυπες αλληλουχίες πρωτεΐνης S και φαίνεται να έχουν εξελιχθεί από το BA.2.
Σύμφωνα με τον John L. Perez, MD, MBA, MA, Αντιπρόεδρο, Επικεφαλής Ανάπτυξης Εμβολίων και Ανοσοθεραπειών της AstraZeneca «με τον συνδυασμό δύο αντισωμάτων με διαφορετικές και συμπληρωματικές δραστηριότητες κατά του SARS-CoV-2, το Evusheld αναπτύχθηκε ευθύς εξ αρχής να ξεπεράσει τον ιό που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19 και να παραμείνει ισχυρό μπροστά στην ικανότητα αυτού του ιού να μεταλλάσσεται γρήγορα. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν περαιτέρω το Evusheld ως μια σημαντική επιλογή για να βοηθήσει στην προστασία ευάλωτων πληθυσμών, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν επαρκώς στον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρείται ότι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο μη επαρκούς ανταπόκρισης στα εμβόλια για την COVID-19 και μπορεί να επωφεληθεί ιδιαιτέρως από την προφυλακτική θεραπεία Evusheld. Ο πληθυσμός αυτός περιλαμβάνει ανοσοκατασταλμένα άτομα, όπως ογκολογικοί ασθενείς, μεταμοσχευμένοι και οποιονδήποτε λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον κορωνοϊό μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την προφυλακτική θεραπεία. Μάλιστα νεο-αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες από τη λοίμωξη COVID-19 ενδεχομένως να προλαμβάνεται η ιολογική εξέλιξη, στάδιο σημαντικό για την εμφάνιση των μεταλλάξεων.
Το Evusheld, όπως προαναφέρθηκε είναι συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς δράσης – tixagevimab και cilgavimab – που έχουν αναπτυχθεί από β-κύτταρα ατόμων που έχουν αναρρώσει από λοίμωξη COVID-19. Ανακαλύφθηκαν από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt στις ΗΠΑ και την εμπορική εκμετάλλευσή τους ανέλαβε η AstraZeneca τον Ιούνιο του 2020. Τα δύο μονοκλωνικά αντισώματα προσδένονται σε διαφορετικές περιοχές της πρωτεΐνης S του κορωνοϊού και βελτιστοποιήθηκαν από την AstraZeneca με αντικαταστάσεις αμινοξέων στις Fc περιοχές για την παράταση του χρόνου ημίσειας ζωής τους. Η παράταση του χρόνου ημιζωής υπερτριπλασιάζει τη διάρκεια της δράσης του σκευάσματος σε σύγκριση με τα συμβατικά αντισώματα. Τα δεδομένα από τη δοκιμή φάσης III PROVENT δείχνουν προστασία που διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες. Η μειωμένη δέσμευση του υποδοχέα Fc στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου της εξαρτώμενης από το αντίσωμα ενίσχυσης της νόσου – ένα φαινόμενο το οποίο προάγουν συνήθως τα ειδικά για τον ιό αντισώματα προάγουν, αντί να αναστέλλουν τη μόλυνση ή/και τη νόσο.
Το Evusheld έχει λάβει αδειοδότηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα στις αρχές Μαΐου κατέληξε σε συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία για την προμήθεια περίπου 2.000 συσκευασιών. Οι πρώτες παραλαβές αναμένονται εντός του καλοκαιριού.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Ο ΕΜΑ έδωσε «πράσινο φως» στα μονοκλωνικά της AstraZeneca που προλαμβάνουν την Covid-19