Τη χορήγηση επινεφρίνης με τη χρήση αυτόματου εγχυτήρα για την αντιμετώπιση της αναφυλαξίας προτείνει ως ιδανική επιλογή νέα καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Στη μελέτη αξιολογήθηκαν κλινικά δεδομένα για 3.500 ασθενείς από εννέα Τμήματα επειγόντων περιστατικών και αποτελούν τη μεγαλύτερη αξιολόγηση κλινικών αποτελεσμάτων προ-νοσοκομειακής αντιμετώπισης της αναφυλαξίας. Οι επιλογές θεραπείας που εξετάστηκαν ήταν η χρήση αυτόματου εγχυτήρα επινεφρίνης και η χορήγηση αντιισταμινικών ή κορτικοστεροειδών. Από τους ασθενείς που συμμετείχαν το 80% ήταν παιδιά ηλικίας 1-17 ετών.
«Η μελέτη μας δείχνει, για πρώτη φορά πως η χρήση αυτόματου εγχυτήρα επινεφρίνης κατά την προ-νοσοκομειακή περίθαλψη έχει σημαντικά θετική επίδραση στην κλινική διαχείριση της αναφυλαξίας», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Sofianne Gabrielli. «Εξετάσαμε τη χρήση τόσο της επινεφρίνης όσο και των αντιισταμινικών και διαπιστώσαμε πως όταν χρησιμοποιήθηκε αυτόματος εγχυτήρας επινεφρίνης οι ασθενείς ήταν πέντε φορές λιγότερο πιθανό να χρειαστούν χορήγηση επινεφρίνης στο Τμήμα επειγόντων περιστατικών για την αντιμετώπιση της αναφυλαξίας. Η προστατευτική επίδραση της επινεφρίνης ήταν πολύ πιο χρήσιμη συγκριτικά με την προστασία που επέφεραν τα αντιισταμινικά», καταλήγει.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν τρεις φορές πιο πιθανή σε περιπτώσεις όπου η αναφυλαξία αντιμετωπίστηκε με στεροειδή κατά την προ-νοσοκομειακή περίθαλψη. «Βρήκαμε ότι τα στεροειδή, τα οποία είναι μέρος του πλάνου θεραπείας για τη διαχείριση της αναφυλαξίας ενδέχεται να έχουν αρνητική επίδραση στους ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Moshe Ben-Shoshan.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι υπάρχουσες πρακτικές διαχείρισης της αναφυλαξίας θα έπρεπε να τροποποιηθούν τουλάχιστον όσον αφορά την προ-νοσοκομειακή περίθαλψη, αποκλείοντας τα στεροειδή και καλώντας για χορήγηση αντιισταμινικών μόνο σε συνδυασμό με επινεφρίνη σε όλες τις περιπτώσεις αναφυλαξίας.
«Είναι ανησυχητικό το ότι σε λιγότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων είχε χορηγηθεί επινεφρίνη με την χρήση αυτόματου εγχυτήρα, πριν από την άφιξη στο νοσοκομείο», σχολιάζει η εκ των ερευνητών, η εκ των ερευνητών, Δρ. Jennifer Gerdts.
Ανάμεσα στα ευρήματα της μελέτης ήταν επίσης:
- Λιγότερο από το ένα τρίτο (31%) των αναφυλακτικών σοκ είχαν αντιμετωπιστεί με επινεφρίνη πριν από την άφιξη στο νοσοκομείο. Στο 46% των περιπτώσεων είχαν χρησιμοποιηθεί αντιισταμινικά ενώ στο 2% χορηγήθηκαν στεροειδή κατά την προ-νοσοκομειακή περίθαλψη.
- Η πλειοψηφία των αναφυλακτικών σοκ προκλήθηκε από κάποια τροφή (79%) ενώ το 5% προκλήθηκε από φαρμακευτική αγωγή και το 2% από κάποιο δηλητήριο.
- Οι πιο κοινοί διατροφικοί πυροδότες που προκάλεσαν αναφυλαξία ήταν τα φυστίκια (21%), τα αυγά (7%) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (επίσης 7%).