Τα μικρόβια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, θα μπορούσαν να κλονίσουν την υγεία μας και τα κατοικίδιά μας θα μπορούσαν να παίξουν βασικό ρόλο σε αυτό. Σύμφωνα με νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, τόσο οι οικοσίτοι σκύλοι αλλά και οι οικόσιτες γάτες θα μπορούσαν να μεταδίδουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά καθώς και γονίδια που παίζουν βασικό ρόλο στη βακτηριακή αντοχή των ιδιοκτήτων τους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και το Royal Veterinary College του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η εξάπλωση των ανθεκτικών βακτηρίων θα μπορούσε να οδηγήσει παγκοσμίως σε δυνητικά μη θεραπεύσιμες λοιμώξεις, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για επιτήρηση. Ειδικότερα, τα βακτήρια Escherichia coli (E. coli) βρίσκονται τόσο στο έντερο των υγιών ανθρώπων αλλά και των ζώων. Υπάρχουν, ωστόσο, διαφορετικές παραλλαγές του βακτηρίου και ορισμένα ευθύνονται για σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, όπως η δηλητηρίαση του αίματος.
Ανθεκτικές σε πολλά αντιβιοτικά είναι και οι παραλλαγές των εντεροβακτηριδίων AmpC-E και CPE, συμπεριλαμβανομένων της πενικιλίνης και των κεφαλοσπορινών.
Τι εξέτασε η μελέτη;
Ο στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί ο τρόπος μετάδοσης των ανθεκτικών βακτηρίων από τα κατοικίδια στον άνθρωπο και εάν υπάρχει κάποια διασταύρωση μεταξύ υγιών ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα κοπράνων από 58 υγιείς ανθρώπους και τις 18 γάτες και τους 40 σκύλους που συμβιώναν μαζί τους από 41 νοικοκυριά στην Πορτογαλία. Αντιστοίχως, η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για 56 υγιείς ανθρώπους και 45 σκύλους από 42 νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα δείγματα συλλέχθηκαν σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ένα δείγμα κάθε μήνα, και χρησιμοποιήθηκε μια γενετική αλληλουχία για τον εντοπισμό τόσο των ειδών των βακτηρίων που υπήρχαν σε κάθε δείγμα, όσο και της παρουσίας γονιδίων ανθεκτικών στα φάρμακα.
Τα συμπεράσματα
Αυτό που συμπέραναν ήταν ότι, μεταξύ του 2018 και του 2020, 15 από τα 103 κατοικίδια (το 15%) και 15 από τα 114 μέλη του νοικοκυριού (το 13%) και από τις δύο χώρες είχαν τα βακτήρια ESBL και AmpC. Από αυτά, σχεδόν οι μισές γάτες και σκύλοι (6 στην Πορτογαλία και 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο) και το ένα τρίτο των μελών του νοικοκυριού (4 στην Πορτογαλία και 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο), παρουσίασαν τουλάχιστον ένα ανθεκτικό στέλεχος των βακτηρίων.
Σε κανένα από τα δείγματα δεν ανιχνεύθηκαν εντεροβακτηρίδια. Επιπλέον, σε τέσσερα πορτογαλικά νοικοκυριά, τα γονίδια αντοχής ESBL/pAMPc που βρέθηκαν σε κατοικίδια ταίριαζαν με αυτά που βρέθηκαν στα δείγματα κοπράνων του ιδιοκτήτη τους. Στα τρία από αυτά τα νοικοκυριά, τα γονίδια αντίστασης ανακτήθηκαν και ταίριαξαν μόνο σε ένα χρονικό σημείο, αλλά σε ένα νοικοκυριό, η αντιστοίχιση των ίδιων στελεχών σημειώθηκαν σε δύο διαδοχικά χρονικά σημεία, υποδηλώνοντας έναν επίμονο αποικισμό κοινών βακτηρίων στα κατοικίδια και τους ανθρώπους.
Επιπλέον, σε δύο από τα νοικοκυριά, τα μικρόβια στα κατοικίδια ταίριαζαν με στελέχη του E. coli που βρέθηκαν στο δείγμα κοπράνων του ιδιοκτήτη τους, αλλά στα άλλα δύο δεν παρουσιάστηκαν κοινές ενδείξεις.
«Μερικές φορές, μπορεί να μην υπάρχει αντιστοίχιση ανάμεσα στα βακτήρια ανθρώπων και ζώων, αλλά τα γονίδια μπορεί να είναι κοινά», εξηγεί η Δρ Juliana Menezes από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. «Αυτά τα γονίδια βρίσκονται στο DNA και μπορούν να μεταφερθούν μεταξύ διαφορετικών βακτηριακών πληθυσμών σε ζώα και ανθρώπους» συμπληρώνει.
Διαβάστε επίσης:
Επικίνδυνα βακτήρια σε τροφές σκύλων με ωμό κρέας
Καρκίνος Παγκρέατος: Τα βακτήρια που αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο