Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, ενώ θεωρούνται και άκρως επικίνδυνα μιας και τα κουνούπια συχνά αποτελούν φορείς μετάδοσης ασθενειών. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία που υπάρχει για αυτά τα έντομα, φαίνεται πως το βασικότερο ένστικτο που τα καθοδηγεί είναι η όρασή τους, ενώ έπεται ο εντοπισμός της μυρωδιάς και της θερμοκρασίας του σώματος ως παράγοντες εντοπισμού των θυμάτων τους.

Προηγούμενες έρευνες προσπάθησαν να συνδέσουν συγκεκριμένα χρώματα με τη συμπεριφορά των κουνουπιών που αναζητούν ξενιστές. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications επιχείρησε να δώσει μία εξήγηση στο ποια χρώματα φαίνεται πως ελκύουν περισσότερο τα κουνούπια.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μία σειρά από πειράματα σε τρία είδη κουνουπιών που μεταδίδουν ασθένειες: το Aedes aegypti, το Anopheles stephensi  και το Culex quinquefasciatus, σύμφωνα με τα όσα γράφει στο άρθρο της στο The Conversation η Cassandra Edmunds, Λέκτορας ιατροδικαστικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπορνμουθ.

Σε ένα από τα πειράματα, χρησιμοποιήσαν μια αεροσήραγγα εξοπλισμένη με κάμερες για να εντοπίζει τον τρόπο που πετάνε τα κουνούπια. Στο δάπεδο της σήραγγας υπήρχαν δύο μικρά χρωματιστά σημεία, ένα για να εκπροσωπεί το χρώμα, (μήκος κύματος) του ενδιαφέροντος και ένα λευκό σημείο ελέγχου. Ορισμένα μάλιστα από τα χρώματα επιλέχθηκαν για να μιμηθούν τους διαφορετικούς χρωματισμούς δέρματος, συμπεριλαμβανομένου και ενός ακόμα που εκπροσωπούσε το χρώμα της λοσιόν μαυρίσματος.

Οι ερευνητές απελευθέρωσαν 50 αρσενικά κουνούπια (καθώς μόνο τα θηλυκά τσιμπάνε) στη σήραγγα και μετά από μία ώρα διοχέτευσαν διοξείδιο του άνθρακα στην αεροσήραγγα, μιας και αυτό εκπνέεται από τους ανθρώπους και πολλά ακόμα θηλαστικά. Ενώ για εμάς είναι μάλιστα άοσμο, τα κουνούπια ωστόσο το χρησιμοποιούν για να φτάσουν πιο εύκολα και γρήγορα στον ξενιστή.

50 αποχρώσεις του … κόκκινου

Πριν ακόμα από την απελευθέρωση του διοξειδίου, τα κουνούπια Ae. aegypti αγνόησαν τα χρωματιστά σημεία στο δάπεδο. Από την εισαγωγή του όμως και μετά, άρχισαν να ερευνούν τα χρωματιστά σημεία ιδίως όταν το μήκος κύματος αυξήθηκε από τα 510 νανόμετρα έως και τα 660, που αντιστοιχούν στο χρωματικό φάσμα του πορτοκαλί και του κόκκινου, αν και τα κουνούπια Ae. aegypti προσελκύονταν περισσότερο από το κόκκινο χρώμα και μετά το μαύρο. Παρόμοια με το Ae. aegypti, τα κουνούπια An. stephensi προσελκύονταν από το μαύρο και κόκκινο χρώμα ενώ το κουνούπι Cx. quinquefasciatus φάνηκε να δείχνει ενδιαφέρον για το βιολετί/μπλε χρώμα και για το κόκκινο.

Με ένα τελευταίο πείραμα τους οι επιστήμονες επιχείρησαν να δουν το ενδιαφέρον των κουνουπιών σε κλουβιά για τον ανθρώπινο τύπο δέρματος. Ειδικότερα χρησιμοποιήθηκαν 6 εθελοντές από διαφορετικές εθνικότητες που κρατούνταν χέρι χέρι και ένα λευκό γάντι. Τα κουνούπια φαίνεται πως επέλεξαν τα ανθρώπινα χέρια από ότι το λευκό γάντι αλλά χωρίς κάποια ειδική προτίμηση για το χρώμα του δέρματος.

Συμπεράσματα

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα κουνούπια έλκονται από τη μυρωδιά καθώς δεν ασχολήθηκαν με τα χρώματα παρά μόνο μετά την έκχυση του διοξειδίου του άνθρακα γεγονός που δείχνει πως η μυρωδιά του ανθρώπου είναι το πρώτο στοιχείο. Όπως τονίζουν όμως οι ερευνητές, υπάρχουν επιπλέον ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τις «επιλογές» των κουνουπιών και σχετίζονται με τις χημικές ενώσεις που απορρέουν από το ανθρώπινο δέρμα, τη θερμοκρασία του σώματος και τον ιδρώτα.

Επομένως ποια χρώματα θα πρέπει να επιλέγουμε στα ρούχα μας το καλοκαίρι για να κρατήσουμε μακριά τα κουνούπια;

Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε το λευκό, το μπλε και το πράσινο και να αποφεύγουμε το μαύρο, το κόκκινο και το πορτοκαλί.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε φυτά που απωθούν τα κουνούπια και σώζουν από τα τσιμπήματα

Κουνούπια: Επτά λόγοι που τσιμπούν εσάς και όχι τον διπλανό σας

Κορωνοϊός: Τα κουνούπια δεν μεταδίδουν την Covid-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο, λένε ειδικοί