Έχουν συνδεθεί με τα πάντα, από τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέχρι και την κατάθλιψη και τώρα φαίνεται πως τα βακτήρια του στομάχου μας μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της COVID-19.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, η λήψη μίας κάψουλας προβιοτικών, που σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων στο στομάχι, μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από τον κορωνοϊό. Τα προβιοτικά θεωρείται ότι ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου, που απαρτίζεται από τρισεκατομμύρια βακτήρια, ιούς και μύκητες.
Εξάλλου, ολοένα και αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν πως η σωστή ανάμειξη των βακτηρίων για το στομάχι μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του ανοσοποιητικού.
Στην τελευταία μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν 300 ασθενείς με κορωνοϊό ηλικίας 16-60 ετών που διαγνώστηκαν θετικοί με PCR τεστ αλλά δεν έχρηζαν νοσηλείας σε ΜΕΘ. Στους μισούς ασθενείς δόθηκε μία κάψουλα προβιοτικών ενώ στους άλλους μισούς δόθηκε ένα εικονικό φάρμακο (placebo).
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Gut Microbes, έδειξαν πως το 53% των ασθενών που έλαβαν προβιοτικά (78 από τους 147 της ομάδας) απαλλάχθηκαν από όλα τα συμπτώματα της COVID-19 σε διάστημα ενός μηνός, συγκριτικά με το 28% όσων τους χορηγήθηκε το εικονικό φάρμακο (41 από τους 146).
Το συμπλήρωμα που έλαβαν (Probio7 AB21) περιλαμβάνει τέσσερα ζωντανά στελέχη των βακτηρίων – τρία από τα οποία είναι είδη γαλακτοβάκιλλων. Την περασμένη μάλιστα δεκαετία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα συγκεκριμένα βακτήρια που εντοπίζονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα παράγουν ουσίες που «επικοινωνούν» με τα νευρικά κύτταρα και μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή – ένας παράγοντας που σχετίζεται με χρόνιες νόσους.
Η νέα έρευνα επιπλέον, βρήκε πως όσοι λαμβάνουν την κάψουλα των βακτηρίων δεν ανάρρωσαν απλά από τη νόσο αλλά είχαν και χαμηλό ιικό φορτίο.
Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε τα στοιχεία η Mary Hickson, καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ στη Βρετανία.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Μπορεί ένα καθημερινό συμπλήρωμα να αντιμετωπίσει την COVID-19;
Σχολιάζοντας τη νέα έρευνα, οι καθηγητές Andrew Smith και Δρ. Paul Gill, ειδικοί στις μικροβιακές ασθένειες από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου τόνισαν πως αυτό που απομένει να ερευνηθεί είναι αν τα προβιοτικά παρέχουν κάποιο όφελος σε όσους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την COVID-19 – «η λήψη προβιοτικών μπορεί να είναι ακατάλληλη για όσους έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω του δυνητικά αυξημένου κινδύνου μόλυνσης από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζωντανών βακτηρίων» σημειώνουν.
Διαβάστε επίσης:
Προβιοτικά: Πόσο ωφέλιμα είναι – Να πάρω συμπληρώματα ή όχι;
Το προβιοτικό που «αγαπά» το πεπτικό και προστατεύει από αυτή τη σοβαρή νόσο
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Τα προβιοτικά που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής