Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα. Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Colorado Boulder που δημοσιεύθηκε στο Experimental Physiology εξηγεί γιατί και αποκαλύπτει ότι ίσως τελικά αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη η καρδιά μας για να παραμένει υγιής είναι ο επαρκής και αδιατάρακτος ύπνος.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες κάθε βράδυ έχουν χαμηλότερα επίπεδα φυσιολογικών ρυθμιστών ή μικροRNA στα αίμα, οι οποίοι επηρεάζουν την γενετική έκφραση και παίζουν κομβικό ρόλο στη διατήρηση της αγγειακής υγείας. Τα ευρήματα θα μπορούσαν πιθανά να οδηγήσουν σε μη επεμβατικές εξετάσεις για ασθενείς με έλλειψη ύπνου οι οποίοι ανησυχούν για την υγεία τους, γράφουν οι συγγραφείς.
«Αυτή η μελέτη προτείνει ένα νέο πιθανό μηχανισμό διαμέσου του οποίου ο ύπνος επηρεάζει την υγεία και τη γενικότερη φυσιολογία της καρδιάς», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Christopher DeSouza. Παρά τις εισηγήσεις από τις αρμόδιες αρχές ότι οι άνθρωποι πρέπει να κοιμούνται 7-9 ώρες κάθε βράδυ, περίπου το 40% των ενηλίκων κοιμάται λιγότερο.
Σε άλλη πρόσφατη μελέτη η ερευνητική ομάδα του Δρ. De Souza βρήκε ότι οι ενήλικες άνδρες που κοιμούνται έξι ώρες κάθε βράδυ έχουν δυσλειτουργικά ενδοθηλιακά κύτταρα – τα κύτταρα που επενδύουν το εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων – ενώ οι αρτηρίες τους δεν ανταποκρίνονται όσο των ανθρώπων που κοιμούνται επαρκώς. Η νέα αυτή μελέτη, είναι η πρώτη που ερευνά την επίδραση του ανεπαρκούς ύπνου στα microRNA.
«Οι άνθρωποι χρειάζονται το λιγότερο επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να διατηρήσουν τα επίπεδα σημαντικών φυσιολογικών ρυθμιστών όπως τα microRNA». Οι ερευνητές στοχεύουν τώρα να εστιάσουν στο αν η επαναφορά των υγιών συνηθειών ύπνου μπορεί να επαναφέρει τα microRNA σε υγιή επίπεδα.
«Τελικά είναι πιθανό τα microRNA στο αίμα να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνουτ σε ανθρώπους που δεν κοιμούνται επαρκώς, επιτρέποντας στους γιατρούς να σταχυολογήσουν σημαντικές πληροφορίες μέσω μιας εξέτασης αίματος αντί μέσω των υπαρχουσών επεμβατικών εξετάσεων», δηλώνει ο Δρ. DeSouza και καταλήγει στέλνοντας το μήνυμα: «Μην υποτιμάτε τη μεγάλη σημασία ενός καλού βραδινού ύπνου».