Τα δύο mRNA εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας, των Pfizer/BioNTech και της Moderna COVID-19, έχουν αποδειχθεί τα καλύτερα όπλα στην αναχαίτιση της πανδημίας, παρά και τις νέες παραλλαγές που έχουν ανακύψει καθώς η αποτελεσματικότητά τους παραμένει υψηλή, μειώνοντας τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.
Ποιος είναι ο λόγος όμως που η συγκεκριμένη τεχνολογία τα καθιστά τόσο πολύτιμους συμμάχους του ανοσοποιητικού συστήματος;
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Νοσοκομείο Παίδων St. Louis και St. Jude επιχείρησαν να ρίξουν φως στην ποιότητα της της ανοσολογικής απόκρισης που ενεργοποιείται από τα εμβόλια mRNA. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ενεργοποιεί έντονα και επίμονα ένα είδος βοηθητικού ανοσοκυττάρου που δρα επιβοηθητικά στα κύτταρα που παράγουν αντισώματα, δημιουργώντας μεγάλες ποσότητες ολοένα και πιο ισχυρών αντισωμάτων και επιπλέον, οδηγώντας στην ανάπτυξη ορισμένων ειδών ανοσολογικής μνήμης.
Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Cell, βοηθούν να εξηγηθεί γιατί το εμβόλιο Comirnaty προκαλεί τόσο υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων και υποδηλώνει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να συμβάλλει στη συνεχιζόμενη παραγωγή ισχυρών αντισώματα ακόμη και όταν ο ιός μεταλλάσσεται.
Τα κύτταρα-σύμμαχοι
Γνωστά ως βοηθητικά κύτταρα Τ, αυτά τα κύτταρα διαρκούν έως και έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, βοηθώντας το σώμα να παράγει όλο και καλύτερα αντισώματα. Μόλις μειωθούν τα βοηθητικά κύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν αντισώματα και τα Β κύτταρα μνήμης προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες και τον θανάτου σύμφωνα με τους ερευνητές.
Επιπλέον, πολλά από τα κύτταρα-Τ ενεργοποιούνται από ένα μέρος του ιού που δεν φαίνεται να μεταλλάσσεται, ακόμη και στην εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή Οmicron.
Άλλωστε, τα πρώτα αντισώματα που παράγονται ως απόκριση του οργανισμού σε μόλυνση ή εμβολιασμό τείνουν να μην είναι πολύ ποιοτικά. Τα Β-κύτταρα πρέπει να περάσουν από ένα είδος «εκπαίδευσης» σε κομβικά σημεία, όπως στους λεμφαδένες προτού μπορέσουν να παράγουν πραγματικά ισχυρά αντισώματα. Τα κύτταρα-Τ αναλαμβάνουν αυτή τη διαδικασία, δίνοντας οδηγίες στα κύτταρα που παράγουν αντισώματα για τη δημιουργία ολοένα και πιο ισχυρών αντισωμάτων και στη μετατροπή τους σε μακρόβια κύτταρα που παράγουν αντισώματα ή Β-κύτταρα μνήμης. Και όσο περισσότερο διαρκούν τα κομβικά κέντρα εκπαίδευσης, τόσο καλύτερη και ισχυρότερη είναι η απόκριση των αντισωμάτων.
Οι μελετητές, για να κατανοήσουν περαιτέρω τον ρόλο των κυττάρων -Τ στην παραγωγή μιας τόσο ισχυρής απόκρισης, εξέτασαν 15 εθελοντές που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech με διαφορά τριών εβδομάδων. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε διαδικασία εξαγωγής κυττάρων από τους λεμφαδένες τους 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση, λίγο πριν τη δεύτερη δόση και στη συνέχεια στις ημέρες 28, 35, 60, 110 και 200 μετά την αρχική δόση.
Αυτό που επιδιώκουν τώρα να κατανοήσουν περαιτέρω οι ερευνητές είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην χορήγηση της τρίτης δόσης.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Μεγάλη διάρκεια προστασίας παρέχουν τα mRNA εμβόλια ακόμα και στα «στελέχη ανησυχίας»