Aυξημένη θνησιμότητα κατά 50% φαίνεται πως παρουσιάζουν οι μεσήλικες άντρες μετά από την πραγματοποίηση επέμβασης σε σύγκριση με τις συνομήλικες γυναίκες σύμφωνα με τα πρόσφατα πορίσματα έρευνας που παρουσιάζεται στο ετήσιο Euroanaesthesia, την ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας (ESAIC).
Υπάρχουν και προηγούμενες μελέτες που έχουν διερευνήσει το ρόλο που παίζει το φύλο στις επιπλοκές μετά από μια χειρουργική επέμβαση, με ποικίλα όμως αποτελέσματα. Με στόχο να διαλευκάνουν το τοπίο, ο Δρ Dimislav Andonov και οι συνεργάτες του στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη συγκεκριμένη μελέτη ανέλυσαν ένα μεγάλο δείγμα ασθενών (107.471 ασθενείς), που είχαν υποβληθεί σε μη καρδιοχειρουργική επέμβαση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο μεταξύ του Ιανουαρίου 2014 και του Μαρτίου 2020.
H διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν τα 53.8 έτη και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών (54.1%) ήταν άντρες. Οι επεμβάσεις που υποβλήθηκαν ανήκαν σε ένα ευρύ φάσμα, όπως αντικαταστάσεις ισχίου και χειρουργικές επεμβάσεις καρκίνου αλλά και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως οξείας σκωληκοειδίτιδας και επεμβάσεις σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Τα εξωτερικά ιατρεία και τα ημερήσια περιστατικά εξαιρέθηκαν, όπως και οι διαγνωστικές διαδικασίες υπό αναισθησία, η ηλεκτροσπασμοθεραπεία και οι ασθενείς που βρίσκονταν σε ΜΕΘ πριν την επέμβαση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Αν και δεν υπήρξε συσχέτιση ανάμεσα στο φύλο και την πιθανότητα εισαγωγής στη μονάδα μετεγχειρητικής φροντίδας καθώς και της νοσηλείας σε ΜΕΘ ή του θανάτου πριν πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο σε άτομα κάτω των 40 ετών, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν υψηλότερα στους άντρες σε μεγαλύτερη ηλικία.
Πιο συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 41-80, οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να εισαχθούν στη ΜΕΘ και να πεθάνουν πριν το εξιτήριο σε σύγκριση με τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας. Οι άντρες ηλικίας 41-60 ετών είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στη ΜΕΘ από τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας, 37% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν αναπνευστήρα και 54% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.
Τέλος, για όσους ασθενείς είχαν ξεπεράσει τα 80 έτη, ο κίνδυνος εισαγωγής στη ΜΕΘ, η χρήση αναπνευστήρα αλλά και θανάτου για τους άνδρες ήταν ίδιος με αυτός των γυναικών της ίδιας ηλικίας.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι λόγοι για αυτή την απόκλιση δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι, αλλά θεωρούν ότι τα καρδιαγγειακά προβλήματα, που είναι συχνότερα στους άνδρες, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερες επιπλοκές. Επιπλέον, τα αποτελέσματα μπορεί να αλλοιωθούν εάν συμπεριληφθούν τα ατυχήματα, όπως τραυματισμοί από τροχαία ατυχήματα, τα οποία είναι συχνά απειλητικά για τη ζωή και είναι πιο σύνηθη στους άνδρες.
Τέλος, το γεγονός ότι οι άντρες δεν είναι τόσο πρόθυμοι να επισκεφτούν ένα γιατρό σε σύγκριση με τις γυναίκες μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στα αυξημένα αυτά ποσοστά της θνησιμότητας, καθώς αρκετές σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος διαγιγνώσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
Διαβάστε επίσης: