Το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας ενδέχεται να βρίσκεται στο μπρόκολο σύμφωνα με ερευνητές από το νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως εκχυλίσματα του λαχανικού μπορούν να αποκαταστήσουν την χημική ανισορροπία του εγκεφάλου που παρατηρείται στους πάσχοντες από τη νόσο. Για την ακρίβεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη χημική ένωση σουλφοραφάνη, που προέρχεται από το μπρόκολο, για να αυξήσουν τα χαμηλά επίπεδα γλουταμάτης και γλουταθειόνης στον εγκέφαλο των πασχόντων από σχιζοφρένεια.
Οι ειδικοί πιστεύουν πως τα ευρήματά τους ενδέχεται να ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες που δεν θα βασίζονται σε ισχυρά φάρμακα, τα οποία επιφέρουν και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές συχνά αφήνουν στους ασθενείς παρενέργειες όπως οι ακούσιες κινήσεις, υπερκινητικότητα, δυσκαμψία και τρέμουλο.
Ωστόσο η τρέχουσα μελέτη δεν έδειξε πως το εκχύλισμα σουλφοραφάνης μπορεί να καταστήσει ηπιότερα τα συμπτώματα της νόσου, παρά μόνο ότι ενδέχεται να παίξει ρόλο στην αποκατάσταση της χημικής ανισορροπίας του εγκεφάλου.
Στην πρώτη τους μελέτη συμμετείχαν 81 πάσχοντες από σχιζοφρένεια οι οποίοι συγκρίθηκαν με 91 άτομα που δεν έπασχαν από τη νόσο. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 22 χρόνια ενώ το 58% αυτών ήταν άνδρες.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φασματοσκοπική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (Magnetic Resonance Spectroscopy-MRS) για να παρακολουθήσουν και να συγκρίνουν πέντε περιοχές του εγκεφάλου ανάμεσα στις δύο ομάδες συμμετεχόντων.
Διαπίστωσαν πως οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είχαν κατά μέσο όρο 4% χαμηλότερα επίπεδα γλουταμάτης στον φλοιό της πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου, μια περιοχής του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στα συναισθήματα, τον έλεγχο των παρορμήσεων, την εστίαση της προσοχής, την προσδοκία ανταμοιβής και τη λήψη αποφάσεων.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης πως οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είχαν κατά μέσο όρο 3% λιγότερη γλουταθειόνη στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου και 8% λιγότερη στον θάλαμο.
Η γλουταθειόνη δημιουργείται από τρία μικρότερα μόρια, εκ των οποίων το ένα είναι η γλουταμάτη.
Ακολούθως οι ερευνητές αναρωτήθηκαν πώς η γλουταμάτη θα μπορούσε να ελεγχθεί στον εγκέφαλο και αν αυτός ο έλεγχος φέρει ευθύνη για τη σχιζοφρένεια.
Λόγω του ότι η γλουταμάτη «δημιουργεί» ένα εμπόδιο γλουταθειόνης, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν ο εγκέφαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλουταθειόνη σαν ένα τρόπο να αποθηκεύσει επιπλέον γλουταμάτη.
Οι ερευνητές τότε παρακολούθησαν εννέα υγιείς εθελοντές που λάμβαναν δυο κάψουλες σουλφοραφάνης, στη μορφή που εξάγεται από τον βλαστό του μπρόκολου, μία φορά τη μέρα για μία εβδομάδα.
Παρακολούθησαν τα επίπεδα γλουταθειόνης στον εγκέφαλο των υγιών εθελοντών πριν και μετά τη λήψη σουλφοραφάνης και η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως μετά από επτά μέρες υπήρχε αύξηση 30% κατά μέσο όρο στα επίπεδα της γλουταθειόνης.
Οι ερευνητές δήλωσαν πως είναι απαραίτητες περαιτέρω δοκιμές για να διαφανεί αν η σουλφοραφάνη μπορεί με ασφάλεια να μειώσει τα συμπτώματα της ψύχωσης ή των παραισθήσεων στους ανθρώπους με σχιζοφρένεια. Χρειάζεται επίσης να καθοριστεί ποια είναι η ιδανική δόση και πώς πρέπει να χορηγείται στους ανθρώπους για να είναι αποτελεσματική.
Οι ερευνητές προειδοποιούν πως οι μελέτες τους δεν υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων σουλφοραφάνης για θεραπεία ή πρόληψη της σχιζοφρένειας.
«Είναι πιθανό πως μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να δείξουν πως η σουλφοραφάνη είναι ένα ασφαλές συμπλήρωμα για τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου εκδήλωσης σχιζοφρένειας ως ένα τρόπο για προστασία, καθυστέρηση ή άμβλυνση των συμπτωμάτων» εξηγούν οι ερευνητές.