Γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Ένας στους τρεις Αμερικανούς που ανάρρωσαν από κορωνοϊό εμφάνισαν συμπτώματα «COVID διαρκείας» (long Covid), σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε κατοίκους του Λονγκ Μπιτς και δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 35% των ασθενών με «COVID διαρκείας» ανέφεραν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα της νόσου, δύο μήνες αφότου βρέθηκαν για πρώτη φορά θετικοί στην Covid.
Για κόπωση παραπονέθηκε το 17% των ασθενών με «COVID διαρκείας» ενώ το 13% έκανε λόγο για δυσκολία στην αναπνοή και ανοσμία.
Μυαλγία ή πόνο στις αρθρώσεις ανέφερε το 11% των ασθενών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφηκαν υψηλότερα ποσοστά «COVID διαρκείας» σε ασθενείς ηλικίας 40 ετών και άνω, γυναικών, ατόμων με υποκείμενα νοσήματα και μαύρων, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από τους επιδημιολόγους του ινστιτούτου «UC Davis» και το Τμήμα Υγείας Ανθρώπινων Υπηρεσιών του Λονγκ Μπιτς.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Los Angeles Times», η έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις 366 ενηλίκων, κατοίκων του Λονγκ Μπιτς, που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοιό το 2020, προτού, δηλαδή, εγκριθεί η χορήγηση εμβολίων κατά της Covid και ξεκινήσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην «Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνητότητας του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων «CDC».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός κατά της Covid, όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο νόσησης αλλά μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.
Πλεύρης: Τι σχεδιάζεται για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών
«Εμβολιαστικό χάσμα» στην Αττική: Στο 67% στα βόρεια, στο 26% στα δυτικά – Δείτε αναλυτικά