Το Ισραήλ έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος χάρη στη μεγάλη ταχύτητα εμβολιασμού του πληθυσμού και την πρόσφατη έξαρση της πανδημίας λόγω της παραλλαγής Δέλτα, γεγονότα που έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ειδικών. Αναπόφευκτα, η πορεία της πανδημίας στη χώρα της Μέσης Ανατολής τροφοδοτεί συνεχώς με νέες πληροφορίες περί την Covid-19 αλλά και τα εμβόλια για την καταπολέμησή της.
Πρόσφατη προδημοσιευμένη μελέτη ερευνητών από τον οργανισμό παροχής υπηρεσιών υγείας στο Τελ Αβίβ Maccabi Health Services, έδειξε ότι όσοι νόσησαν από Covid-19 είχαν μεγαλύτερη ανοσολογική προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, επί του παρόντος η εξήγηση στηρίζεται σε υποθέσεις.
Σε αντίθεση με τα υφιστάμενα εμβόλια που στοχεύον μόνο στην πρωτεΐνη – ακίδα του κορωνοϊού SARS-CoV-2, η λοίμωξη εκθέτει τον οργανισμό σε μια σειρά από πρωτεΐνες του ιού, επιτρέποντας έτσι μια ευρύτερη ανοσοαπόκριση συγκριτικά με τη στοχευμένη αλλά περιορισμένη από τον εμβολιασμό. Επιπλέον, έρευνες καταδεικνύουν ότι η φυσική ανοσία εξακολουθεί να εξελίσσεται ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ανοσία μετά τη σοβαρή αλλά και ήπια νόσηση προφυλάσσει από τη συμπτωματική και ασυμπτωματική νόσο.
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ωστόσο πως τα συμπεράσματα δεν πρέπει να ερμηνεύονται με απολυτότητα και, κυρίως, δεν μειώνουν την αξία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού ούτε και της βαρύτητας του κόστους από τη φυσική ανοσία.
Αρχικά η μελέτη δεν μπορούσε να αναδείξει τα οφέλη των εμβολίων καθώς δεν συμπεριέλαβε ανεμβολίαστους ανθρώπους χωρίς προηγούμενη μόλυνση από τον κορωνοϊό. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το χαμηλό ποσοστό νοσηλειών λόγω κορωνοϊού μεταξύ των εμβολιασμένων συμμετεχόντων (8 στους 16.000) θα ήταν πιθανώς εντυπωσιακά χαμηλότερο σε μια σύγκριση με αυτό των ανεμβολίαστων χωρίς φυσική ανοσία.
Έπειτα, πέρα από το ρίσκο μιας μόλυνσης που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε νοσηλεία ή ακόμη και θάνατο, σειρά ερευνών έχουν αναδείξει τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που ταλαιπωρούν πολλούς ασθενείς που ανέρρωσαν (long-covid) και επιπλέον τον δυνητικά μεγαλύτερο κίνδυνο που διατρέχουν για επικίνδυνες επιπλοκές όπως μυοκαρδίτιδα, θρόμβωση και εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.
Ανοσία από νόσηση και εμβόλιο
Η προδημοσιευμένη μελέτη από το Ισραήλ ρίχνει φως και στην ανοσία από το συνδυασμό νόσησης και εμβολιασμού (υβριδική ανοσία), με έρευνες να διαπιστώνουν ότι μια δόση εμβολίου σε άτομα που είχαν νοσήσει εκτοξεύει τα επίπεδα αντισωμάτων και Τ-λεμφοκυττάρων. Στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συμπέραναν ότι ο εμβολιασμός σε όσους είχαν περάσει Covid-19 μείωσε στο μισό τον κίνδυνο επαναμόλυνσης συγκριτικά με όσους δεν εμβολιάστηκαν.
Ερευνητικά συμπεράσματα όπως αυτά ανασύρουν συχνά τον προβληματισμό περί την ανάγκη δύο δόσεων εμβολίων στους αναρρώσαντες από κορωνοϊό. Χαρακτηριστικές είναι οι σχετικές μελέτες που αναφέρουν ότι μία μόλις δόση των σκευασμάτων των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca σε όσους είχαν ιστορικό Covid-19 οδήγησαν σε υψηλότερη ανοσολογική απόκριση εν συγκρίσει με τους πλήρως εμβολιασθέντες χωρίς πρότερη νόσηση.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Υπερ-αντισώματα εξουδετερώνουν τις παραλλαγές του ιού – Και τη Δέλτα
Lockdown: Το κυρίαρχο συναίσθημα δεν είναι ο φόβος – Ποιο είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Επιστήμονες προτείνουν δεύτερη δόση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα