Από την αρχή της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό και, καθώς διανύουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας, συνεχίζουν τον αγώνα έστω και με μικρότερη ένταση. Έτσι, με τις νέες επιδημικές εκρήξεις από παραλλαγές όπως η Δέλτα, η επιστημονική κοινότητα αναζητά τους τρόπους που θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να θωρακιστούν καλύτερα.
Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Hadassah του Ισραήλ, αποκάλυψαν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και της χρήσης του προστατευτικού εξοπλισμού, με τον τελευταίο σε ρόλο-κλειδί για τον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, η επιστροφή στο σπίτι μετά το πέρας της εργασίας μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τους εργαζόμενους στην υγεία, με τον αποχωρισμό της μάσκας, της στολής και των γαντιών να συνδέεται με περιστατικά νέων λοιμώξεων από τον SARS-Cov-2. Η σημαντική ανακάλυψη αναδείχθηκε από την παρακολούθηση όλων των απασχολούμενων στο Ιατρικό Κέντρο την περίοδο του περασμένου Μαρτίου πριν την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα, οπότε 5.3212 εργαζόμενοι είχαν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech έναντι 690 ανεμβολίαστων.
Όπως διαπιστώθηκε, 27 εμβολιασμένοι υγειονομικοί μολύνθηκαν έναντι 69 ανεμβολίαστων. Από το σύνολο των εμβολιασμένων, οι 15 «κόλλησαν» τον ιό στο σπίτι από μολυσμένο άτομο και οι 12 στον χώρο εργασίας.
Επιπλέον, για τα 8 κρούσματα από εμβολιασμένους εργαζόμενους σε κλίνες νοσηλείας ασθενών με COVID-19, μόνο τα δύο σχετίστηκαν με μόλυνση στην εργασία.
Οι ερευνητές τέλος ανέφεραν ότι από τους εμβολιασμένους υγειονομικούς, μόλις ένας χρειάστηκε να νοσηλευτεί.
Η επιστημονική ομάδα απέδωσε τις μεγαλύτερες πιθανότητες λοίμωξης στο σπίτι στο γεγονός της μη χρήσης προστατευτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων γαντιών, μάσκας, στολής, και στις μικρότερες που μπορούν να τηρηθούν στους κλειστούς χώρους ενός σπιτιού. Συνιστά επομένως πως υγειονομικοί που έρχονται σε επαφή με φορέα του ιού στο σπίτι θα πρέπει να απομονώνονται και να τίθενται σε καραντίνα.
Διαβάστε ακόμη
Κορωνοϊός – Βρετανία: «Ωρολογιακή βόμβα» τα σούπερ μάρκετ για τη μετάδοση της νόσου
Κορωνοϊός: Τα επαγγέλματα που… κινδυνεύουν να κολλήσουν