Η ανεπαρκής έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία UVB του ήλιου σχετίζεται πιθανότατα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, ιδίως στους ανθρώπους άνω των 45 ετών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τίμοθι Μακέϊ από το Πανεπιστήμιο της California, διερεύνησαν πιθανούς συσχετισμούς ανάμεσα στα παγκόσμια επίπεδα UVB ακτινοβολίας το 2018 και τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε διάφορες χώρες και ηλικιακές ομάδες την ίδια χρονιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από 186 χώρες, διαπιστώθηκε ότι η μικρότερη έκθεση σε UVB ακτινοβολία σχετίζεται σημαντικά με περισσότερες διαγνωσμένες περιπτώσεις αυτού του καρκίνου σε όλες τις ηλικίες, από 0 έως 75 ετών. Ο κίνδυνος, μάλιστα, είναι μεγαλύτερος για τα άτομα άνω των 45 ετών, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το χρώμα του δέρματος, το προσδόκιμο ζωής και το κάπνισμα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μικρότερη έκθεση σε UVB ακτινοβολία μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης D, η έλλειψη της οποίας έχει ήδη συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Μελλοντικές μελέτες θα εξετάσουν κατά πόσο η λήψη συμπληρωμάτων για την αποκατάσταση της ανεπάρκειςα της βιταμίνης D μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην πρόληψη του εν λόγω συχνού καρκίνου.
«Οι διαφορές στην ακτινοβολία UVB αντιστοιχούσαν στις μεγάλες διακυμάνσεις που παρατηρήσαμε στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά σε άτομα άνω των 45 ετών. Παρόλο που είναι ακόμη προκαταρκτικό στοιχείο, μπορεί να ισχύει ότι τα γηραιότερα άτομα ειδικότερα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου που διατρέχουν αποκαθιστώντας τις ανεπάρκειες της βιταμίνης D», αναφέρει σε σχετικό σχόλιο ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ. Raphael Cuomo.
Διαβάστε επίσης
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα επικίνδυνα συμπτώματα – Η εξέταση που σώζει
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η εξέταση που θα αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση