Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology, έρχεται να επιβεβαιώσει τη σχέση του κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος με τον καρκίνο.
Οι ερευνητές που έλαβαν χρηματοδότηση από τον οργανισμό Cancer Research UK, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν ένα εκατομμύρια άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στη εθνική βάση δεδομένων UK Biobank. Κατά τη διάρκεια των έξι ετών της μελέτης παρατήρησαν ότι 2.609 άτομα εκδήλωσαν καρκίνο στο παχύ έντερο.
Εκτιμούν λοιπόν ότι αν κάποιος τρώει τρεις φέτες μπέικον την ημέρα, αντί μιας, τότε ο κίνδυνος καρκίνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται κατά 20%. Επίσης για κάθε 10.000 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα και έτρωγαν 21 γραμμάρια την ημέρα κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος, οι 40 διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου. Για όσους έτρωγαν 76 γραμμάρια η αναλογία των κρουσμάτων ήταν 48.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα 76 γραμ. κόκκινου κρέατος αντιστοιχούν σε μισή μπριζόλα. Μια φέτα μπέικον είναι περίπου 23 γραμ. κατεργασμένου κρέατος.
Αιτιολογώντας τον συσχετισμό ο Cancer Research UK (CRUK) σε σχετική ανακοίνωση εξηγεί ότι οι 5.400 από τις 14.894 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να προληφθούν αν οι πολίτες δεν καταναλώνουν ποτέ επεξεργασμένο κρέας.
«Η μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερο κρέας τρώει κανείς, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου και προφανώς ισχύει και το αντίστροφο, όσο λιγότερο τρως τόσο μικρότερος ο κίνδυνος να εκδηλώσεις καρκίνο», σχολιάζει η υπεύθυνη επικοινωνίας του CRUK, Emma Shields.
Αλλά σημειώνει επίσης ότι το κάπνισμα αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς προκαλεί 54.300 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο.
Ο καθηγητής Gunter Kuhnle,από το Πανεπιστήμιο του Reading, σχολιάζοντας τη μελέτη την χαρακτηρίζει ως ενδελεχή ανάλυση της σχέσης μεταξύ κρέατος και καρκίνου του παχέος εντέρου. «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι το κόκκινο και κατεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου. Η αύξηση του κινδύνου κατά 20% ανά 50 γραμ. κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος επιβεβαιώνει ότι γνωρίζουμε ήδη. Αλλά η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι διατροφικές φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο».
Δυστυχώς όμως η κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος στην Αγγλία είναι πολύ υψηλή και γι’ αυτό γίνεται μια προσπάθεια από τους φορείς υγείας για την μείωση της.
Το βρετανικό υπουργείο Υγείας συμβουλεύει τους πολίτες να περιορίζουν την κατανάλωση στα 70 γραμμάρια.
Κι ενώ το κόκκινο κρέας έχει και οφέλη αφού είναι πλούσιο σε σίδηρο και πρωτεΐνη, όταν υπόκειται σε επεξεργασία για να πάρει τη μορφή του μπέικον, των λουκάνικων και των λοιπών αλλαντικών, τεχνικές όπως το κάπνισμα, το πάστωμα και η προσθήκη συντηρητικών, αλλάζουν εντελώς την σύστασή του και την επίδρασή του στον οργανισμό μας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατεργασία του κρέατος, όπως το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, συντελούν στην ανάπτυξη καρκινογόνων ουσιών που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.
Σε ότι αφορά συγκεκριμένα το χοιρινό, το μοσχαρίσιο και το αρνίσιο κρέας, έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι μια από τις πρωτεΐνες που τους δίνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα μπορούν να κάνουν κακό στο γαστρεντερικό σύστημα.