Η λήψη συμπληρωμάτων όπως πολυβιταμίνες, ω-3 λιπαρά οξέα, προβιοτικά ή βιταμίνη D μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο διάγνωσης με SARS-CoV-2 —τουλάχιστον στις γυναίκες— υποδεικνύει μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Τα ευρήματα, πάντως, υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C και ψευδαργύρου δεν σχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης με τον ιό.
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά παραμένει άγνωστο αν συγκεκριμένα προϊόντα σχετίζονται πράγματι με χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης από τον κορωνοϊό.
Σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν αυτό το κενό γνώσεων, οι ερευνητές απευθύνθηκαν στους χρήστες της εφαρμογής COVID-19 Symptom Study για να διαπιστώσουν αν όσοι χρησιμοποιούσαν τακτικά τα συμπληρώματα ήταν λιγότερο πιθανό να διαγνωσθούν θετικοί στον SARS-CoV-2. Η εφαρμογή διατέθηκε στις αγορές της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Σουηδίας τον Μάρτιο του 2020, προκειμένου να συγκεντρώσει αυτοαναφερόμενες πληροφορίες για την εξέλιξη της πανδημίας.
Αρχικά, κατέγραφε την τοποθεσία, την ηλικία και σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τους χρήστες της, στην πορεία, όμως, οι συνδρομητές κλήθηκαν να παράσχουν καθημερινές ενημερώσεις για διάφορα ζητήματα, όπως τα συμπτώματα, τα αποτελέσματα των τεστ για τον κορωνοϊό και η φροντίδα υγείας. Μάλιστα, ενθαρρύνθηκαν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή και άνθρωποι χωρίς προφανή συμπτώματα.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες 372.720 συνδρομητών σχετικά με την τακτική λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων κατά τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2020, δηλαδή του πρώτου κύματος της πανδημίας, καθώς και τα αποτελέσματα των τεστ για τον κορωνοϊό που έκαναν.
Όπως ανέδειξαν τα αποτελέσματα, μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, 175.652 χρήστες της εφαρμογής στη Βρετανία λάμβαναν τακτικά συμπληρώματα διατροφής, σε αντίθεση με τους 197.068 που δεν το έκαναν. Περίπου τα 2/3 (67%) ήταν γυναίκες και πάνω από τους μισούς υπέρβαροι (Δείκτης Μάζας Σώματος – ΔΜΣ πάνω από 27). Συνολικά, 23.521 άνθρωποι διαγνώσθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 και 349.199 διαγνώσθηκαν αρνητικοί στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Η λήψη προβιοτικών, ω-3 λιπαρών οξέων, πολυβιταμινών ή βιταμίνης D σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό, κατά 14%, 12%, 13% και 9% αντίστοιχα, μετά την προσαρμογή των δεδομένων σε δυνητικούς παράγοντες επιρροής, όπως τα υποκείμενα νοσήματα και η παραδοσιακή διατροφή. Καμία επίδραση, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σε όσους λάμβαναν βιταμίνη C ή ψευδάργυρο.
Όταν, μάλιστα, οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα το φύλο, την ηλικία και το βάρος (ΔΜΣ), οι προστατευτικοί συσχετισμοί για τα προβιοτικά, τα ω-3 λιπαρά οξέα, τις πολυβιταμίνες και τη βιταμίνη D παρατηρήθηκαν μόνο στις γυναίκες κάθε ηλικίας και βάρους. Κανένας τέτοιος συσχετισμός δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες.
Με ελάχιστες διαφορές, τα ίδια γενικά μοτίβα παρατηρήθηκαν και στους Αμερικανούς (45.757) και Σουηδούς (27.373) χρήστες. Τα αντίστοιχα στοιχεία για ΗΠΑ και Σουηδία ήταν μειωμένος κίνδυνος κατά 18% και 37% αντίστοιχα για τα προβιοτικά, κατά 21% και 16% αντίστοιχα για τα ω-3 λιπαρά οξέα, 12% και 22% αντίστοιχα για τις πολυβιταμίνες και 24% και 19% αντίστοιχα για τη βιταμίνη D.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι πρόκειται για παρατηρητική μελέτη, επομένως δεν εδραιώνει αιτία. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν, επίσης, αρκετούς περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα που ανέφεραν οι ίδιοι οι χρήστες, ενώ δεν υπήρξαν πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία των συμπληρωμάτων ή τα συστατικά που περιείχαν.
«Παρά το γεγονός ότι οι παρατηρούμενες επιδράσεις ήταν μέτριες, ήταν σημαντικές. Γνωρίζουμε ότι διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D, είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, πράγμα που με τη σειρά του είναι το κλειδί για την πρόληψη και την ανάρρωση από λοιμώξεις», σημειώνει σχετικά ο καθηγητής Sumantra Ray, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Διατροφής και Υγείας NNEdPro που συνέταξε τη μελέτη.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Γιατί το τέλος της πανδημίας είναι πιο μακριά από ό,τι νομίζουμε
Θα εμβολιαστείτε αύριο; Τι πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε σήμερα
Κορωνοϊός – Ανοσία: Για ποιους η μία δόση εμβολίου είναι αρκετή