Οι ηλικιωμένοι που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα με καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να συνεχίσουν με ασφάλεια την κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι επιβαρυντικό για την υγεία τους.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη που έγινε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη Cardiovascular Health Study, που είχε διεξαχθεί την περίοδο 1989-1993, σε δείγμα 5.888 ενηλίκων που ήταν εγγεγραμμένοι στο ιδιωτικό σύστημα υγείας Medicare. Εξ αυτών 393 είχαν εκδηλώσει καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια των εννέα ετών που διήρκεσε η μελέτη. Η νόσος που συνεπάγεται τη σταδιακή απώλειας της ικανότητας παροχής επαρκούς ποσότητας αίματος στο σώμα, μπορεί να είναι απόρροια εμφράγματος ή χρόνιας πάθησης, όπως ο διαβήτης ή η νεφρική νόσος.
Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 79 έτη, λίγο περισσότεροι από τους μισούς ήταν γυναίκες και το 86% καυκάσιας φυλετικής καταγωγής. Οι ασθενείς είχαν χωριστεί σε τέσσερις ομάδες: άτομα που δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ, άτομα που έπιναν στο παρελθόν και είχαν σταματήσει, εκείνοι που έπιναν επτά ή λιγότερα ποτά την εβδομάδα και όσοι έπιναν οκτώ ή περισσότερα σε εβδομαδιαία βάση.
Οι επιστήμονες συνεκτίμησαν και σοβαρές μεταβλητές, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα, το κάπνισμα, η αρτηριακή πίεση του αίματος κ.α. Μετά τον έλεγχο όλων αυτών των παραμέτρων, οι ερευνητές παρατήρησαν έναν συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης επτά ή λιγότερων ποτών την εβδομάδα και αυξημένης επιβίωσης για πάνω από έναν χρόνο, συγκριτικά με όσους απείχαν του αλκοόλ. Η αυξημένη επιβίωση αναλογούσε κατά μέσο όρο σε 383 ημέρες, κυμαινόμενη από 17 έως 748 ημέρες. Το μεγαλύτερο όφελος φάνηκε να πηγάζει από την κατανάλωση δέκα ποτών την εβδομάδα, αλλά ελάχιστοι ασθενείς είχαν αναφέρει τέτοια καταναλισκόμενη ποσότητα.
«Οι ασθενείς που διαγνώσθηκαν πρόσφατα με καρδιακή ανεπάρκεια συχνά ρωτούν αν πρέπει να σταματήσουν να καταναλώνουν αυτό το ένα ποτηράκι κρασί κάθε βράδυ», σχολιάζει ο επικεφαλής συγγραφέας, καρδιολόγος και καθηγητής Ιατρικής David L. Brown. «Εδώ και καιρό γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συνέπειες, οι οποίες συχνά συνεισφέρουν στην πρόκληση καρδιακής ανεπάρκειας. Αντίθετα, έχουμε πλέον δεδομένα που δείχνουν ότι οι υγιείς άνθρωποι που κάνουν μια λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ αποκτούν μια κάποια προστασία απέναντι στην καρδιακή ανεπάρκεια σε βάθος χρόνου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ. Υπάρχουν, ωστόσο, πολύ λίγες πληροφορίες για να μας κατευθύνουν στο πώς να συμβουλεύσουμε τους ανθρώπους που πίνουν λίγο αλκοόλ και διαγνώσθηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια», σημειώνει.