Η καινούρια αυτή έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS Pathogens από την Andrea Gamarnik και τους συναδέλφους της του Ινστιτούτου Leloir-CONICET της Αργεντινής. Η ομάδα της κατάφερε να κατασκευάσει και να δοκιμάσει ένα νέο ευέλικτο τέστ για να ανιχνεύσουν την παραγωγή αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Συγκεκριμένα, το τεστ αντισωμάτων ανιχνεύει αντισώματα ανοσοσφαιρίνης G (IgG) και ανοσοσφαιρίνης Μ (IgM) που δρουν ενάντια στην πρωτείνη – ακίδα του ιού και στην περιοχή «δεσίματος» του υποδοχέα. Περισσότερα από μισό εκατομμύριο τεστ έχουν διανεμηθεί εντελώς δωρεάν σε ιατρικά κέντρα στην Αργεντινή.
Αντισώματα εντοπίστηκαν σε τουλάχιστον 34% των ασθενών μέσα σε επτά ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και στο 95% των ασθενών μέσα σε σαρανταπέντε μέρες από την ημερομηνία μόλυνσης. Συνολικά η ανοσολογική απόκριση των ασυμπτωματικών ασθενών είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά όμως γενικά ήταν ηπιότερη αυτών που είχαν εμφανίσει συμπτώματα. Οι ερευνητές ακόμα ανέπτυξαν πρωτόκολλα που χρησιμοποιήθηκαν για να εκτιμήσουν τα επίπεδα των αντισωμάτων IgG με σκοπό την επιλογή των κατάλληλων δειγμάτων αίματος από δωρητές που είχαν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19, προς θεραπευτική χρήση. Τα δείγματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για κλινικές μελέτες σε όλη την Αργεντινή. Χρησιμοποιώντας αυτό το πρωτόκολο σχεδόν το 80% των δειγμάτων αίματος ήταν δυνητικά κατάλληλα για θεραπευτική χρήση. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έρευνας, η έρευνα είναι ένα πολυδύναμο εργαλείο για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών ασθενών και για την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας.
«Το πρόγραμμα COVIDAR γεφυρώνει τους βασικούς ερευνητές που ασχολούνται με την ιολογία, τους κλινικούς μελετητές, τους υγειονομικούς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τις αρχές της Αργεντινής να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πανδημία θα είναι ένα μάθημα και θα εδραιώσει τη συνεργασία μεταξύ θεσμών για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας» τόνισαν οι συγγραφείς της έρευνας.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός – Έρευνα: Η επαναμόλυνση δεν είναι πιθανή για τουλάχιστον έξι μήνες
Κορωνοϊός – Ανάρρωση: Το ενοχλητικό σύμπτωμα που παραμένει στους μισούς ασθενείς