Ισραηλινοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα διαγνωστική μέθοδο που υπόσχεται να βελτιώσει χρονικά τη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών, άρα και τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.
Οι γυναίκες που νοσούν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου σε ποσοστό λιγότερο από το 50% επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση. Και αυτό διότι μόλις το ένα πέμπτο των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται εγκαίρως ώστε να υπάρχει η ευκαιρία για εύστοχη θεραπεία και ταχεία ανάρρωση.
Στο Molecular & Cellular Proteomics, ομάδα ειδικών από το Ιατρικό Κέντρο Chaim Sheba του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τους Keren Levanon και Tamar Geiger ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο των ωοθηκών που υπερέχει των υπαρχόντων. Ευελπιστούν έτσι να βοηθήσουν στον καλύτερο και έγκαιρο εντοπισμό των γυναικών που έχουν προδιάθεση να νοσήσουν.
Οι επιστήμονες βασίστηκαν στην Πρωτεομική (ολιστική ανάλυση πρωτεϊνών των οποίων τα ολικά επίπεδα και οι μετα-μεταφραστικές τροποποιήσεις που φέρουν μεταβάλλονται) για να αναζητήσουν τις καρκινικές «υπογραφές» στα υγρά της μήτρας. Συνέκριναν λοιπόν δείγματα που είχαν συγκεντρώσει από γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών και θα υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση στο πλαίσιο της αντικαρκινικής θεραπείας και από εθελόντριες που είχαν υποβληθεί σε γυναικολογικές επεμβάσεις για άσχετα θέματα, όπως ινομυώματα ή αιμορραγία.
Η ιδέα για την αξιοποίηση των υγρών της μήτρας προέκυψε από το γεγονός ότι γενικώς τα σωματικά υγρά περιέχουν πολλές πρωτεΐνες. Τα ισχυρά σήματα που εκπέμπουν οι πιο συχνές πρωτεΐνες μπορούν να «καπελώσουν» τα σήματα από μικρότερες ποσότητες πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον καρκίνο και που μπορεί επίσης να είναι παρούσες. Για να υπερπηδήσουν αυτό το εμπόδιο, οι ερευνητές απομόνωσαν μικροβέλια από τα υγρά της μήτρας. Επειδή τα μικροβέλια αποβάλλονται από τα κύτταρα, δεν περιέχουν σχεδόν καμία από τις πρωτεΐνες πλάσματος που καλύπτουν το σήμα που εκπέμπουν οι καρκινικές πρωτεΐνες.
Βάσει, λοιπόν, Πρωτεομικής Ανάλυσης οι ειδικοί συνέκριναν χιλιάδες πρωτεΐνες στα μητρικά μικροβέλια από 12 υγιείς γυναίκες και 12 με καρκίνο και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να βρουν τα πρότυπα που μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα δείγματα.
«Αναπτύξαμε ένα διαγνωστικό εργαλείο εννέα πρωτεϊνών που διακρίνει τις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών από τις υγιείς με μεγαλύτερη ευαισθησία και εξειδίκευση από τα υπάρχοντα τεστ», σημειώνει ο Δρ. Levanon.
Και συμπληρώνει ότι από τον έλεγχο της ακρίβειας του τεστ σε δείγμα 152 γυναικών, εκ των οποίων 37 είχαν καρκίνο ωοθηκών, διαπιστώθηκε ότι είχε 70% διαγνωστική ευαισθησία δηλαδή εντόπισε σωστά 25 από τις 37 γυναίκες που όντως είχαν καρκίνο. Επίσης είχε 76% εξειδίκευση, δηλαδή εντόπισε σωστά τις τρεις από τις τέσσερις υγιείς γυναίκες ως υγιείς. Τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν τα υπάρχοντα διαγνωστικά εργαλεία που συνήθως έχουν ποσοστό επιτυχίας κάτω από 60%.
Συνεπώς οι Ισραηλινοί έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι το τεστ που ανέπτυξαν μπορεί να φανεί χρήσιμο ειδικά στις περιπτώσεις των γυναικών που έχουν προδιάθεση να νοσήσουν από καρκίνο των ωοθηκών και ειδικά η αξιοποίηση των μητρικών υγρών θα εντοπίζει και τα πλέον αχνά καρκινικά σήματα των δύσκολων περιπτώσεων καρκίνων, δίνοντας την ευχέρεια στους γιατρούς για πιο έγκαιρες και εύστοχες θεραπευτικές παρεμβάσεις.