Τη μοναδική μέχρι σήμερα θεραπεία των κρουστικών κυμάτων για την οργανική στυτική δυσλειτουργία και τη χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα καθιστά διαθέσιμη στο ευρύ κοινό η Α’ Ουρολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης.
Η είδηση αυτή έρχεται έπειτα από την έρευνα «Κρουστικά κύματα στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας: αποτελέσματα και προοπτικές μετά από 10 χρόνια έρευνας στο ΑΠΘ», η οποία θα παρουσιαστεί στο 8ο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.
Πρόκειται για μια θεραπεία εντελώς ανώδυνη και μη επεμβατική, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά και του πόνου και της φλεγμονής που δημιουργεί η μη βακτηριακή προστατίτιδα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Α’ Ουρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτρης Χατζηχρήστου, σχολιάζοντας ότι «με τα κρουστικά κύματα έχουμε για πρώτη φορά θεραπευτικές παρεμβάσεις και όχι συμπτωματικές».
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέσσερις κλινικές μελέτες για θεραπείες με χρήση κρουστικών κυμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», το οποίο είναι και το πρώτο που εφήρμοσε τέτοιου είδους θεραπείες στην Ελλάδα. Μάλιστα, η Α’ Ουρολογική Κλινική του ΑΠΘ πρωτοστατεί από το 2015 σε αυτή την προσπάθεια, τόσο με την έρευνα για την περαιτέρω ανάπτυξη της μεθόδου, όσο και με την εφαρμογή της για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα (υπέρταση, στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμία) και σακχαρώδη διαβήτη.
Τόσο η στυτική δυσλειτουργία όσο και η μη βακτηριακή προστατίτιδα συνιστούν δύο πολύ συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άντρες, με τον αριθμό των πασχόντων στην Ελλάδα να υπερβαίνει τους 500.000.
Τα αίτια της πρώτης συχνά είναι ψυχολογικά στους νέους άντρες που αρχίζουν τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ στις ηλικίες μετά τα 40 έτη η αιτία συνήθως είναι κάποιο οργανικό πρόβλημα, ενώ η δεύτερη συνιστά μια πάθηση που απασχολεί πολλούς νέους άντρες 20-50 ετών και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.
«Η εφαρμογή της τεχνολογίας των κρουστικών κυμάτων στα σηραγγώδη σώματα του πέους προκαλεί τη δημιουργία νέων αγγείων (νεοαγγειογένεση) και την αύξηση της αιματικής ροής, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αιμάτωσης του πέους και την επίτευξη καλύτερης ποιότητας στύσης», τονίζει ο κ. Χατζηχρήστου και καταλήγει:
«Η θεραπεία γίνεται σε 12 συνεδρίες για προβλήματα στύσης (1 – 3 ανά εβδομάδα), και η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Από τις σχετικές μελέτες φαίνεται ότι για ασθενείς που ανταποκρίνονται στα χάπια για στυτική δυσλειτουργία, μετά από την εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων το 60%-70% δεν θα τα χρειάζονται, και θα καταφέρνουν να έχουν ικανοποιητικές σεξουαλικές επαφές. Σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με τα χάπια της στύσης από το στόμα, ένα ποσοστό περίπου 50% μετά την θεραπεία θα ανταποκρίνεται στα φάρμακα. Μακροπρόθεσμα φαίνεται ότι η διατήρηση των αποτελεσμάτων παραμένει, εφόσον ο ασθενής ρυθμίσει τους παράγοντες κινδύνου που επιδρούν αρνητικά στα αγγεία π.χ. να διακόψει το κάπνισμα, να ελέγξει το σακχαρώδη διαβήτη, τη χοληστερίνη και την υπέρταση».