Μια σημαντική ανακάλυψη πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Ερευνών The Saban του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες σχετικά με τον ρόλο του παράγοντα νέκρωσης όγκων (TNF) και του υποδοχέα του στην αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται για την αντιμετώπιση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου σε παιδιά.
Ο παράγοντας TNF είναι μια κυτοκίνη, με πολύπλοκους μηχανισμούς ρύθμισης. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από μακροφάγα και Τ-λεμφοκύτταρα και συμβάλλει στη ρύθμιση της ανοσοαπόκρισης. Στην περίπτωση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, ο παράγοντας TNF αποτελεί τον στόχο της φαρμακευτικής αγωγής καθώς ευθύνεται για τη φλεγμονή του εντέρου. Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Cell Reports., δίνει απαντήσεις για τους λόγους που η αγωγή συνήθως αποτυγχάνει ή η αποτελεσματικότητά της είναι βραχύβια.
Στα παιδιά με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, στο φάσμα των οποίων περιλαμβάνονται η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, το κοιλιακό άλγος και η απώλεια βάρους, συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του παιδιού, σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα TNF στο αίμα και στο έντερο.
Όπως εξηγεί ο D. Brent Polk, MD, ιατρός και ερευνητής της ανάπτυξης και των διαταραχών του εντέρου, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών στους οποίους, παρά την αρχική θετική απόκριση στην αγωγή για την παρεμπόδιση της πρωτεΐνης TNF, η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων είναι βραχύβια. Παραδόξως, ορισμένοι παιδιατρικοί ασθενείς εμφανίζουν φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου ενόσω λαμβάνουν φάρμακα για την αναστολή της TNF για άλλες παθήσεις όπως η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα.
Στην περίπτωση της πρωτεΐνης TNF, ο Δρ Polk εξετάζει αν υπάρχει ένα υγιές επίπεδο στη συγκέντρωσή που προφυλάσσει το έντερο, παρά τον αρνητικό ή θετικό της ρόλο (σημείωνεται ότι η πρωτεΐνη TNF μπορεί να συμμετέχει σε αντίθετες βιολογικές δράσεις, καθώς εμπλέκεται στη φλεγμονή του εντέρου ενώ παράλληλα έχει προστατευτικό ρόλο ιδιαίτερα στην βρεφική ηλικία), καθώς η αναστολή της σε πειράματα οδήγησε σε κολίτιδα από την παιδική ηλικία. «Η πρωτεΐνη TNF διαδραματίζει έναν σημαντικό προστατευτικό ρόλο, ιδίως στα πρώτα χρόνια της ζωής».
Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ο χρόνος σηματοδότησης της TNF καθώς και οι συγκεκριμένοι υποδοχείς που ενεργοποιούνται πιθανώς να έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα ίδια τα επίπεδα της πρωτεΐνης. Μολονότι πρόκειται για προκλινική μελέτη, τα ευρήματά της κρίνονται σημαντικά για τους παιδιατρικούς ασθενείς, καθώς οι μελλοντικές θεραπείες εξαρτώνται εν πολλοίς στην βαθύτερη κατανόηση του ρόλου στοιχείων όπως η πρωτεΐνηTNF.
Διαβάστε επίσης
Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου: Οι πάσχοντες κινδυνεύουν διπλά και από αυτή τη νόσο
Φλεγµονώδεις Νόσοι του Εντέρου: Οι επεμβάσεις που ανακουφίζουν τους ασθενείς
Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου: Οι ένοχες τροφές – Ποιες είναι top στη λίστα