Η πρόβλεψη της εξάπλωσης μιας πανδημίας είναι υψίστης σημασίας για την ορθή επιβολή κοινωνικών και οικονομικών μέτρων που ενδεχομένως να περιορίσουν την πανδημία και τις συνέπειές της.
Τώρα, λοιπόν, οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη στο Scientific Reports παρουσιάζουν ένα αποτελεσματικό μοντέλο μελέτης και πρόβλεψης της δυναμικής εξάπλωσης και περιορισμού σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Οι ερευνητές ουσιαστικά μελέτησαν όλα τα έως τώρα μοντέλα που εφαρμόστηκαν από την απομόνωση επαρχιών στην Κίνα και την απαγόρευση κυκλοφορίας ταξιδιωτών, έως τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που εφαρμόστηκαν σε περιοχές της Ιταλίας. Αξιοποιώντας μεθόδους στατιστικής προσπάθησαν να αξιολογήσουν και να εκτιμήσουν τον βαθμό επίδρασης στην εξάπλωση του ιού ανάμεσα στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
«Ανακαλύψαμε ότι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης είναι πιο αποτελεσματικά από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μεταξύ των χωρών όσον αφορά στην καθυστέρηση της κορύφωσης της επιδημίας», αναφέρει ο καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, Δρ. Francesco Sannino. Επί παραδείγματι οι ερευνητές αναφέρουν στα συμπεράσματά της μελέτης τους ότι η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας μπορεί να καθυστέρησε την κορύφωση της εξάπλωσης της επιδημίας κατά 2-5 μέρες, ενώ με την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης η καθυστέρηση της κορύφωσης διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση ότι τα ταξίδια ανάμεσα στις διάφορες περιοχές πυροδοτούν την εξάπλωση της επιδημίας, η οποία στη συνέχεια αναπτύσσεται σε κάθε περιοχή ξεχωριστά.
Οι πανδημίες λόγω ιών, όπως αυτή της COVID-19, αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους, όχι μόνο λόγω των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και λόγω των σημαντικών και μακροχρόνιων επιπτώσεών τους στη δυναμική της οικονομίας και της κοινωνίας.
Παρόλο που ήδη υπάρχουν διάφορα εμπειρικά μοντέλα που να περιγράφουν τη δυναμική της επιδημίας τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα συνεκτικό πλαίσιο συνεχίζει να λείπει. Έτσι, χρησιμοποιώντας δυναμική γλώσσα και μεθοδολογία, δανεισμένες από τη φυσική υψηλών ενεργειών, ο καθηγητής Sannino και ο συνεργάτης του Giacomo Cacciapaglia από το Πανεπιστήμιο της Lyon μπορούν τώρα να μελετήσουν και να προβλέψουν τις δυναμικές εξάπλωσης και περιορισμού του κορωνοϊού σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου.
«Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε μια παγκόσμια παρακολούθηση με στόχο την υλοποίηση προγνώσεων ανά τον κόσμο που θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις και τις βιομηχανίες να φτιάξουν σχέδια περιορισμού του ιού, στρατηγικές για την επαναλειτουργία της κοινωνίας και τρόπους εφαρμογής καλύτερου ελέγχου των συνόρων», αναφέρει καταληκτικά ο Δρ. Sannino.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός – Βρετανία: Ελπίδες στη «μάχη» κατά της Covid-19 δίνει ρινικό σπρέι για τη γρίπη
Κορωνοϊός: Νέα ανησυχητική μελέτη – Το 40% της μετάδοσης γίνεται πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Κορωνοϊός: Τι είναι ο επιδημιολογικός δείκτης διασποράς «k» και γιατί είναι σημαντικός