«Σε νιώθω» είναι μια έκφραση που λέμε συχνά θέλοντας να πούμε στον άλλον ότι αισθανόμαστε τον πόνο του. Φαίνεται όμως ότι ο βαθμός που πραγματικά κάποιος συμπονά τον άλλον εξαρτάται από το φύλο του.
Αυτό είναι το σημαντικότερο εύρημα πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Brain Structure and Function. Η έρευνα διεξήχθη από τον Leonardo Christov-Moore μεταπτυχιακό φοιτητή ψυχιατρικής και βιοσυμπεριφορικών επιστημών και τον Δρ. Marco Lacoboni, διευθυντή του Εργαστηρίου Νευροτροποποίησης του Κέντρο Χαρτογράφησης Εγκεφάλου Ahmanson-Lovelace του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια οι οποίοι μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ανθρώπων και των δυο φύλων καθώς αντιδρούσαν σε εικόνες που έδειχναν ανθρώπους να πονούν.
Η παρακολούθηση των συμμετεχόντων έγινε με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου, μια απεικονιστική μέθοδο που επέτρεπε στους ειδικούς να παρατηρήσουν τις άμεσες αντιδράσεις του εγκεφάλου καθώς οι συμμετέχοντες έβλεπαν είτε μια ουδέτερη εικόνα – κάποιος να δέχεται το άγγιγμα μιας μπατονέτας – είτε μια εικόνα πόνου – κάποιος να δέχεται τρύπημα μιας βελόνας.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές καταγράφοντας τα επίπεδα οξυγόνωσης του αίματος, καθώς και την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος μπορούσαν να καταλάβουν αν κάποιες περιοχές του εγκεφάλου ήταν πιο δραστήριες.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στις γυναίκες συμμετέχουσες στην έρευνα η ενεργοποίηση των κέντρων του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αντίληψη του πόνου ήταν μεγαλύτερη συγκριτικά με τους άνδρες. «Στις γυναίκες η περιοχή του εγκεφάλου που τους επιτρέπει να νιώσουν τον πόνο των άλλων παρουσιάζει μεγαλύτερη ανταπόκριση» εξηγούν οι ειδικοί. Πρόκειται για μια ένδειξη ότι συμπονούν τους άλλους πιο έντονα συγκριτικά με τους άνδρες.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα πιστεύεται ότι θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της προσωποποιημένης ιατρικής ακριβείας, της στοχευμένης φαρμακευτικής αγωγής και της εύρεσης της σωστής δοσολογίας. Επιπλέον οι ειδικοί εξηγούν ότι τα ευρήματα αυτά θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση σοβαρών ψυχικών νόσων όπως η σχιζοφρένεια που επηρεάζουν περισσότερους άνδρες απ’ ότι γυναίκες.