Συσχετίσεις μεταξύ του διακεκομμένου ύπνου και αυξημένης αρτηριακής πίεσης και αλλαγών στο εντερικό μικροβίωμα εντόπισαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι στις Ηνωμένες Πολιτείες στην πρώτη μελέτη του είδους που δημοσιεύεται στο Physiology Genomics.
Ζητούμενο της ερευνητικής ομάδας ήταν να προσδιορίσει εάν μία χρονική περίοδος 28 ημερών διαταραγμένου ύπνου οδηγεί σε αλλαγές στο σύνολο των μικροοργανισμών που υπάρχουν στο πεπτικό σύστημα και συγκροτούν το εντερικό μικροβίωμα. Παράλληλα, στη σχετική μελέτη, που διεξήχθη σε πειραματόζωα οι ερευνητές επιδίωξαν να αναγνωρίσουν βιολογικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με ανεπιθύμητες μεταβολές στις τιμές της αρτηριακής πίεσης.
Για τις ανάγκες του πειράματος, οι ειδικοί διατάραξαν τον ύπνο αρουραίων, οι οποίοι είναι νυχτόβια ζώα, συνεπώς το πείραμα σχεδιάστηκε για να παρέμβει στον ύπνο τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μέσω πομπών τηλεμετρίας μετρήθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα των πειραματόζωων, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός. Αναλύθηκαν επίσης δείγματα κοπράνων για να εξεταστούν οι αλλαγές στη μικροβιακή σύσταση.
Η ιδέα για το σχετικό πείραμα γεννήθηκε από αρκετούς εκ των συγγραφέων της μελέτης, επαγγελματίες υγείας που έκαναν νυχτερινές εφημερίες.
«Όταν οι αρουραίοι είχαν διαταραγμένο πρόγραμμα ύπνου παρουσιάστηκε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία παρέμεινε αυξημένη ακόμη όταν επέστρεψαν σε κανονικό πρόγραμμα ύπνου. Αυτό υποδηλώνει ότι ο διακεκομμένος ύπνος βλάπτει τον οργανισμό για παρατεταμένη περίοδο» επισήμανε η Katherine A. Maki του Τμήματος Βιοσυμπεριφορικών Επιστημών Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόι.
Ανεπιθύμητες αλλαγές παρατηρήθηκαν επίσης στο εντερικό μικροβίωμα των πειραματόζωων.
Σε αντίθεση με την αρχική της υπόθεση, η Katherine A. Maki διαπίστωσε ότι οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα δεν επήλθαν αμέσως αλλά χρειάστηκε μία εβδομάδα για να καταγραφούν δυσμενείς αποκρίσεις, όπως ανισορροπία μεταξύ διαφορετικών τύπων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των μικροβίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή. «Όταν η διατάραξη του ύπνου τους σταμάτησε, δεν επανήλθαν τα πάντα στο φυσιολογικό αμέσως. Αυτή η έρευνα καταδεικνύει ένα ιδιαιτέρως πολύπλοκο σύστημα με την παρουσία πολλαπλών παθολογικών παραγόντων» εξήγησε.
Πρόκειται για προκαταρκτική έρευνα και θα ακολουθήσουν νέες μελέτες για να εξεταστούν λεπτομερώς οι συσχετίσεις του διαταραγμένου ύπνου με το εντερικό μικροβίωμα και τους μεταβολίτες που παράγονται από βακτήρια του εντέρου.
Οι ερευνητές επιθυμούν να διαπιστώσουν πώς ακριβώς αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του ύπνου και πόσο καιρό επιμένουν οι μεταβολές στην αρτηριακή πίεση και το εντερικό μικροβίωμα. Στη συνέχεια, θα καθορίσουν πώς αυτές οι πληροφορίες «μεταφράζονται» στους ανθρώπους.
Ελπίδα τους είναι να καταλήξουν σε μία παρέμβαση που θα μπορεί να βοηθήσει άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων εξαιτίας της εργασίας και του προγράμματος του ύπνου τους.
«Οι άνθρωποι θα έχουν πάντα ευθύνες που διακόπτουν τον ύπνο τους. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον κίνδυνο που διατρέχουν από αυτό ‘στοχεύοντας’ το μικροβίωμα με νέες θεραπείες ή διατροφικές αλλαγές» επισήμανε από την πλευρά της η Anne M. Fink, επίκουρη καθηγήτρια Συμπεριφορικών Επιστημών στο τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόι.
Διαβάστε επίσης
Μελέτη Ύπνου: Εξέταση-κλειδί για την διάγνωση των διαταραχών ύπνου