Τη λύση στα ενοχλητικά παρελκόμενα του hangover, όπως η ναυτία και ο πονοκέφαλος, φαίνεται πως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, η οποία είναι συν τοις άλλοις εξαιρετικά οικονομική. Πρόκειται για ένα χάπι που περιέχει την ουσία L-κυστεΐνη, ένα αμινοξύ που υπάρχει ήδη στο σώμα μας.
Οι ερευνητές δοκίμασαν το χάπι σε μια ομάδα ενηλίκων, οι οποίοι κλήθηκαν να καταναλώνουν αλκοόλ επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Alcohol and Alcoholism έδειξαν τη συμβολή του αμινοξέος στη μείωση συμπτωμάτων όπως η ναυτία, ο πονοκέφαλος, και το άγχος.
Στο πείραμα, έπειτα από τη διαλογή ανάμεσα σε πλήθος εθελοντών, συμμετείχαν 19 άνδρες ηλικίας 21 έως 60 ετών, οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια που έθετε η διαφήμιση προσέλκυσης ενδιαφέροντος, να είναι δηλαδή γεροί πότες με εμπειρία σε hangover.
Οι εθελοντές κλήθηκαν επί έξι συνεχόμενες Παρασκευές να καταναλώνουν αλκοόλ και συγκεκριμένα κοκτέιλ με περιεκτικότητα 10% σε αλκοόλ, κατά το διάστημα 7 μ.μ. – 10 μ.μ., σε αναλογία 1,5 γρ. καθαρού αλκοόλ ανά κιλό σωματικού βάρους, ώστε να υπάρχει ακριβής αντιστοιχία στο αλκοόλ που κατανάλωσε κάθε εθελοντής σύμφωνα με τη διάπλασή του. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης στους εθελοντές πραγματοποιούνταν αλκοτέστ αναπνοής και σιέλου.
Κάθε μία ώρα, μεταξύ 7 μ.μ. και 12:00 π.μ., οι συμμετέχοντες έπρεπε, κατά τυχαίο διαχωρισμό τους σε ομάδες, να λαμβάνουν είτε έξι δισκία εικονικού φαρμάκου (placebo), έξι δισκία L-κυστεΐνης – σε δόση 1.200 mg ή 600 mg – είτε τρία από κάθε ένα.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εθελοντών το επόμενο πρωί, αξιολογώντας την ένταση συμπτωμάτων από το hangover όπως ναυτία-πονοκέφαλος από το 0-10 και το άγχος από 0-4, έδειξαν ότι:
- η L-κυστεΐνη μείωσε ή εξάλειψε τη ναυτία, τον πονοκέφαλο και το άγχος σε «στατιστικά σημαντικό επίπεδο»,
- η δόση των 600mg L-κυστεΐνης είχε μικρή επίδραση στη ναυτία ή τον πονοκέφαλο, σε σύγκριση με τη δόση των 1.200 mg,
- ωστόσο, το άγχος φάνηκε να μειώνεται εξίσου αποτελεσματικά και με τη μικρότερα δόση του αμινοξέος.
Μια πιθανή εξήγηση, κατά τους ερευνητές, είναι ότι η L-κυστεΐνη βοηθά στην εξάλειψη της ακεταλδεΰδης στο σώμα, αποτρέποντας έτσι τις παρενέργειες της κρεπάλης.
Η ακεταλδεΰδη που προκύπτει από την οξείδωση της αιθανόλης (αλκοόλ), όταν συγκεντρώνεται σε μεγάλα ποσοστά προκαλεί το hangover και το σώμα δεν μπορεί να ανακάμψει πλήρως έως ότου καταστραφεί και χωνευθεί. Τα φυσικά ένζυμα που βρίσκονται στο ήπαρ μπορούν να την εξαλείψουν, ωστόσο δεν ενεργούν πάντα αρκετά γρήγορα.
Ωστόσο, η μελέτη δεν διαπίστωσε διαφορές στα επίπεδα συγκέντρωσης αλκοόλ το βράδυ ή το πρωί μετά στις ομάδες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο ή το χάπι L-κυστεΐνης.
Πώς βοήθησε το αμινοξύ στη μείωση των συμπτωμάτων;
Σύμφωνα με τους ερευνητές, την επιτυχία του δισκίου εξασφάλισε η έλλειψη ανάγκης των εθελοντών να καταναλώσουν ξανά αλκοόλ την επόμενη ημέρα, μια συνήθη τακτική αντιμετώπισης του hangover με αμφίβολα αποτελέσματα στην οποία ωθούν τα αισθήματα ζάλης και άγχους. Πρόκειται για χαρακτηριστική συμπεριφορά των ατόμων με προδιάθεση για αλκοολισμό.
Τέλος, σημείωσαν πως όλα τα δισκία L-κυστεΐνης περιείχαν και άλλες βιταμίνες όπως Β1 και C, επομένων δεν θα μπορούσαν να αποκλείσουν πιθανή επιρροή τους στα αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης:
Ναρκωτική ουσία βοηθά στην απεξάρτηση από το αλκοόλ
Κάπνισμα, διαζύγιο και αλκοόλ η πρώτη… «τριάδα» του πρόωρου θανάτου