Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να απομονώσουν ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα από ασθενείς με νόσο COVID-19, τα οποία μπορούν να καταστείλουν τον νέο κορωνοϊό.
Η επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Irving στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια απομόνωσαν τα πολύτιμα αυτά αντισώματα από ασθενείς με σοβαρής μορφής νόσο COVID-19, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα δείχνουν να είναι τα ικανότερα να εξουδετερώσουν τον SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αντισώματα αυτά μπορούν να παραχθούν εργαστηριακά σε μεγάλες ποσότητες και να βοηθήσουν στη διαχείριση των ασθενών στα πρώτα στάδια της λοίμωξης αλλά και να εμποδίσουν τη λοίμωξη να εδραιωθεί ειδικά στους ηλικιωμένους ασθενείς.
Στο άρθρο που δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα στο Nature, ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ντέιβιντ Χο, καθηγητής Ιατρικής στο Κολέγιο Παθολογίας-Χειρουργικής Vagelos του Πανεπιστημίου Κολούμπια, σημειώνει ότι «έχουμε εντοπίσει μια μια συλλογή αντισωμάτων που είναι πιο ισχυρή και ποικίλη σε σύγκριση με άλλα αντισώματα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής και είναι έτοιμα να εξελιχθούν σε θεραπεία».
Οι ειδικοί έχουν επιβεβαιώσει ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα παρέχουν σημαντική προστασία έναντι του SARS-CoV-2 σε ινδικά χοιρίδια και ήδη σχεδιάζουν πειράματα σε άλλα ζωικά μοντέλα αλλά και σε ανθρώπους.
Η αξία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων
Μια από τις βασικές γραμμές άμυνας του οργανισμού έναντι μιας λοίμωξης είναι η παραγωγή αντισωμάτων, δηλαδή πρωτεϊνών που προσδένονται στον παθογόνο οργανισμό, τον εξουδετερώνουν και εν συνεχεία τα ανοσοκύτταρα τον εξοντώνουν.
Εν αναμονή των εμβολίων που θα προστατεύουν από την COVID-19, οι ερευνητές αναζητούν εξουδετερωτικά αντισώματα από ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 ώστε να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν για τη θεραπεία άλλων ασθενών ή την πρόληψη της νόσησης σε περίπτωση έκθεσης στο νέο κορωνοϊό.
Πρόκειται για τακτική όμοια με το πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες από COVID-19, αλλά ενδεχομένως να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική. Το πλάσμα περιέχει μια ποικιλία αντισωμάτων, αλλά επειδή κάθε άτομο έχει μοναδικό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί η θεραπεία να μην αποδώσει λόγω ασυμβατότητας μεταξύ δότη και λήπτη.
Ισχυρότερα τα αντισώματα των σοβαρά νοσούντων
Από την αρχή της επιδημίας ο Δρ. Χο και οι συνεργάτες του εστίασαν σε δείγματα αίματος από ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή νόσο. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι πολλοί ασθενείς παρήγαγαν σημαντικές ποσότητες αντισωμάτων, η ποιότητα των οποίων όμως παρουσίαζε διακυμάνσεις.
Στους ασθενείς που επικεντρώθηκαν παρατήρησαν ότι σε όσους ήταν σε σοβαρότερη κατάσταση και χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ο οργανισμός τους παρήγαγε τα πιο ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα.
Η περαιτέρω ανάλυση αυτών των αντισωμάτων έδειξε ότι, χαρακτηρίζονταν από μεγαλύτερη ποικιλία απ’ ότι είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, με κάποια εξ αυτών να είναι μοναδικά.
Η πλειοψηφία των αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 προσδένονται στην γλυκοπρωτεΐνη S (ακίδα) στην επιφάνεια του ιού. Από τα εξουδετερωτικά αντισώματα τα ισχυρότερα κατευθύνονταν στον υποδοχέα πρόσδεσης (το σημείο του ιού που προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα) ενώ άλλα στην περιοχή Ν της πρωτεΐνης S.
«Με ένα κοκτέιλ διαφορετικών αντισωμάτων που θα στοχεύουν πολλές και διαφορετικές περιοχές του κορωνοϊού ενδεχομένως να μπορέσουμε να εμποδίσουμε τον ιό να αναπτύξει αντίσταση στις διαθέσιμες θεραπείες», εκτιμά ο Δρ. Ντέιβιντ Χο.