Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSM) ανακάλυψαν ένα ένζυμο και ένα βιοχημικό παράγοντα που πιστεύεται ότι ίσως οδηγήσουν στον σχεδιασμό φαρμάκων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την παραγωγή της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης η εναπόθεση της οποίας στον εγκέφαλο έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease.
Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πλακών β-αμυλοειδούς, την αύξηση της πρωτεΐνης Tau και την απώλεια νευρώνων στον εγκέφαλο. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν φάρμακα εγκεκριμένα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που να επιτίθενται στην αιτία της νόσου.
Μετά την εξέταση περισσότερων από 75.000 μικρομορίων, όμως, οι ερευνητές της μελέτης που ανακάλυψαν ένα μόριο που μείωνε τον σχηματισμό του β-αμυλοειδούς σε κύτταρα που καλλιεργούνται σε τριβλία. «Το σημαντικότερο είναι ότι μέσα σε όλα αυτά τα μόρια βρήκαμε το στόχο. Ένα ένζυμο και ένα βιοχημικό παράγοντα που μπορούν να αναστείλουν τη νόσο Αλτσχάιμερ μειώνοντας την παραγωγή του β-αμυλοειδούς», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Carmela Abraham, καθηγήτρια βιοχημείας στη BUSM.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αναστολείς αυτού του παράγοντα αποτελούν επίσης και οι αντικαρκινικές θεραπείες, συνιστώντας ακόμη ένα παράδειγμα διασταύρωσης του καρκίνου με τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η μελέτη τους θα ανοίξει ένα νέο δρόμο έρευνας για τον περιορισμό ή ακόμα και τη διακοπή της συσσώρευσης της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον οργανισμό.
«Έχουμε μεγάλη ανάγκη από φάρμακα που μπορούν να θεραπεύουν ή ακόμα και να αποτρέψουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Εκτενέστερες μελέτες για τη βελτίωση αυτών των μικρομορίων μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός φαρμάκου που θα αντιμετωπίζει την ασθένεια για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν ή για εκείνους που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου» επισημαίνει η Δρ. Abraham.