Πριν από οκτώ χρόνια, η Kaitlyn Dorman ήταν τόσο άρρωστη εξαιτίας του καρκίνου που το σώμα της παρέλυσε και η όρασή της έγινε θολή. Καθισμένο μόνιμα πάνω σε μια αναπηρική καρέκλα, το μικρό κορίτσι περιορίστηκε να ζει στον πρώτο όροφο του σπιτιού του. Τώρα στα 17 της, η Kaitlyn μπορεί να περπατήσει και να δει καθαρά.
Στα εννιά της χρόνια, η Kaitlyn απευθύνθηκε στον Δρ. Eric Raabe, αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής ογκολογίας στο Αντικαρκινικό Κέντρο του Johns Hopkins Kimmel, προκειμένου να αναζητήσει μια θεραπεία για τον επιθετικό όγκο που παρουσίασε στον εγκέφαλο.
Μέσα σε λίγους μήνες, η θεραπεία με ένα πειραματικό φάρμακο που της σύστησε ο Δρ. Raabe μείωσε θεαματικά τον όγκο της Kaitlyn από το μέγεθος ενός καρυδιού στο μέγεθος του κόκκου ρυζιού, αποκαθιστώντας την κινητικότητα και την όραση που είχε χάσει η ασθενής καθώς ο όγκος αυξανόταν. Σήμερα, οκτώ χρόνια αργότερα, ο όγκος δεν έχει επανέλθει.
Στη στοχευμένη θεραπεία που έλαβε η Kaitlyn χρησιμοποιήθηκε ένα φάρμακο που λειτουργεί μόνο σε ορισμένους ασθενείς με συγκεκριμένους όγκους και επιτίθεται σε συγκεκριμένα μόρια που επιτρέπουν την ανάπτυξη του όγκου. Όπως γίνεται αντιληπτό, το φάρμακο αυτό δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει σε όλα τα παιδιά με το ίδιο είδος καρκίνου.
Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές στο John Hopkins και γενικότερα στην Αμερική διεξάγουν εκτενέστερες έρευνες του φαρμάκου για να βγάλουν περισσότερα συμπεράσματα με βάση το αποτέλεσμα της Kaitlyn. Προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο για να κάνουν τη θεραπεία αυτή πιο αποτελεσματική και για άλλους όγκους στον παιδικό εγκέφαλο, καθώς μια τέτοια εξαιρετικά προσαρμοσμένη θεραπεία αποτελεί, σύμφωνα με τους γιατρούς, το μέλλον στην αντικαρκινική φροντίδα.
Εξαίρεση η περίπτωση της Kaitlyn
Ενώ πολλά παιδιά επιβιώνουν από τον καρκίνο που είχε η Kaitlyn, λίγα είναι εκείνα που απολαμβάνουν την ποιότητα ζωής που έχει η ίδια – κάτι που προσπαθούν να πετύχουν οι ερευνητές σε άλλους ασθενείς με την ίδια νόσο.
Το χαμηλής κακοήθειας γλοίωμα, η κατηγορία του εγκεφαλικού όγκου που ανέπτυξε η Kaitlyn, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο κοινών όγκων του εγκεφάλου στα παιδιά. Ο ειδικός τύπος του όγκου της Kaitlyn – πιλοκυτταρικό αστροκύττωμα – είναι μια αργά αναπτυσσόμενη μάζα που εμφανίζεται στα υποστηρικτικά κύτταρα του εγκεφάλου και αποτελεί περίπου έναν στους πέντε όγκους που παρουσιάζονται στον εγκέφαλο των παιδιών, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.
Περίπου το 95% των παιδιών που αναπτύσσουν πιλοκυτταρικό αστροκύττωμα επιβιώνουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια από τη διάγνωσή τους. Ωστόσο, οι όγκοι μπορεί να περιορίσουν τα οπτικά νεύρα και να ασκήσουν πίεση σε άλλα μέρη του εγκεφάλου, προκαλώντας τύφλωση, προβλήματα στην ισορροπία ή ανάπτυξη άλλων αναπηριών που μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή εάν οι όγκοι δεν υποχωρήσουν.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμα πολλοί ασθενείς που έχουν χάσει την όρασή τους, παρόλο που ο όγκος τους δεν αυξάνεται πλέον», δήλωσε ο Δρ. Raabe και συνέχισε: «Αυτό που είναι συναρπαστικό στην περίπτωση της Kaitlyn και μερικών άλλων ασθενών στους οποίους οι όγκοι πραγματικά συρρικνώθηκαν, είναι το γεγονός ότι η απώλεια της όρασης δεν είναι μόνιμη. Τα μάτια, τα νεύρα, αλλά και όλος ο υπόλοιπος εγκέφαλος λειτουργούν άριστα».
Το κλειδί για τη μετάσταση του καρκίνου
Το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της Kaitlyn είναι ένα σκεύασμα που ήδη κυκλοφορεί στην αγορά κυρίως για την πρόληψη της απόρριψης οργάνων έπειτα από μεταμόσχευση αλλά και για τη θεραπεία κάποιων ασθενών με καρκίνο. Οι ερευνητές του Johns Hopkins υποστηρίζουν ότι έχουν βρει το κλειδί για την μετάσταση του καρκίνου και πώς να την επιβραδύνουν, τονίζουν, όμως, ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερες έρευνες με βάση την αντίδραση της Kaitlyn στο φάρμακο, προκειμένου να επαναληφθούν τα αποτελέσματα και να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη και απόλυτα ασφαλής θεραπεία.