Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι οι διφωσφονίτες όπως η αλενδρονάτη (αλενδρονικό οξύ) που χρησιμοποιούνται ευρέως στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο πνευμονίας και θανάτου από πνευμονία. Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας δημοσιεύονται στη Journal of Bone and Mineral Research.
Η έρευνα συμπεριέλαβε 4.041 ασθενείς με κάταγμα ισχίου που έλαβαν αγωγή με διφωσφονίτες (N-BPs) και 11.802 που δεν έλαβαν. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 2,7 ετών οι N-BPs συσχετίστηκαν με μειωμένο κατά 24% κίνδυνο πνευμονίας συγκριτικά με τη μη λήψη αγωγής (69 vs 90 περιστατικά ανά 1000 άτομα το έτος).
Παρόμοιος συσχετισμός παρατηρήθηκε με τη θνησιμότητα από πνευμονία με μειωμένο κατά 35% τον κίνδυνο που σχετίζεται με τη λήψη N-BPs (23 vs 35 ανά 1000 ασθενείς ανά έτος για τις ομάδες λήψης και μη λήψης διφοσφωνικών αντίστοιχα).
Αποτελέσματα από προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα υποδεικνύουν ότι η αγωγή με διφοσφωνικά οδηγεί σε υψηλότερη συγκέντρωσή τους στον αναπνευστικό σωλήνα. «Σε συνδυασμό με τις αντιφλεγμονώδεις και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί τα διφοσφωνικά σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο πνευμονίας όπως αποκαλύπτεται στην έρευνά μας» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ching-Lung Cheung από το Πανεπιστήμιο του Χονκγ Κονγκ.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτή η δυναμική των συγκεκριμένων φαρμάκων θα μπορούσε να ληφθεί υπόψιν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ασθενών με Covid-19.