Ένα ήδη εγκεκριμένο φάρμακο φαίνεται να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ατόμων που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση λόγω της λοίμωξης COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2.
Ομάδα ερευνητών από το Κέντρο Ludwig Center του Αντικαρκινικού Κέντρου Kimmel στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, αν η πραζοσίνη χορηγηθεί εγκαίρως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των πασχόντων.
Η πραζοσίνη είναι εγκεκριμένη εδώ και χρόνια δραστική ουσία και λαμβάνεται από του στόματος. Πρόκειται για έναν β-αναστολέα που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και συγκεκριμένα στοχεύει στο σύνδρομο της καταιγίδας κυτταροκινών, που σχετίζεται με τη σοβαρή νόσηση και τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.
Η πραζοσίνη έχει ένδειξη για τη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης και οι Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν να την χορηγούν προληπτικά για να αντιμετωπίσουν την υπερφλεγμονώδη αντίδραση των πνευμόνων και άλλων οργάνων, μειώνοντας έτσι το ποσοστό θανάτων στις ευπαθείς ομάδες.
Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι, αν και πιστεύουν ότι η έγκαιρη χορήγησή της μπορεί να προλάβει κάποιους θανάτους, δεν είναι αποτελεσματική σε ασθενείς που ήδη έχουν εκδηλώσει σοβαρή νοσηρότητα. Επίσης τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν ελεγχόμενες κλινικές μελέτες για την ασφαλή χρήση της πραζοσίνης στην αντιμετώπιση της COVID-19.
Σε ζωικά μοντέλα (ποντίκια) οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η πραζοσίνη μπλόκαρε τις κατεχολαμίνες, ορμόνες που εκκρίνονται από τα επινεφρίδια όταν το σώμα είναι υπό πίεση, μείωσε τα επίπεδα της κυτταροκίνης και αύξησε την επιβίωση των πειραματόζωων μετά από την έκθεση τους σε παράγοντες που προκαλούσαν καταιγίδα κυτταροκινών παρόμοια με αυτή που παρατηρείται σε ασθενείς με νόσο COVID-19.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πραζοσίνη έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και από άλλες ιογενείς λοιμώξεις σε ποσοστό έως και 55%. Αυτό της δίνει ένα προβάδισμα στο να μελετηθεί σε κλινικές δοκιμές και για την λοίμωξη COVID-19.
Τατσόπουλος: Δεν έχω αντιχριστιανικό μένος αλλά δεν είναι ευχάριστο να είσαι σε ΜΕΘ