Όλο και περισσότεροι αερομεταφορείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας εν μέσω της πανδημίας της νόσου Covid- 19.
Παρά το γεγονός ότι, περίπου το 90% των διεθνών πτήσεων έχουν ακυρωθεί εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και των κλειστών συνόρων, οι αερομεταφορείς ευελπιστούν ότι αυτό το μήνα θα ξεκινήσει σταδιακά η επανέναρξη των δρομολογίων τους.
Από την πλευρά της, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) υποστηρίζει τη χρήση μάσκας στη διάρκεια της πτήσης αλλά αντιτίθενται στο να μένουν κενές οι μεσαίες θέσεις στα αεροσκάφη, την ώρα που εντείνεται η συζήτηση για το πώς θα μπορούν να εκτελούνται πτήσεις τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω του κορωνοϊού.
Αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τις οδηγίες της γαλλικής κυβέρνησης που καθιστούν την χρήση μάσκας υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες, o γαλλοολλανδικός όμιλος «Air France – ΚLM» θα ζητά από τους επιβάτες όλων των πτήσεών της να φορούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους από τις 11 Μαΐου 2020. Οι πελάτες θα ενημερώνονται για το θέμα αυτό μέσω όλων των καναλιών επικοινωνίας (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, sms, website) πριν από την αναχώρησή τους και θα τους ζητείται να επιβεβαιώσουν ότι διαθέτουν μία ή περισσότερες μάσκες για το ταξίδι τους.
Στις περισσότερες πτήσεις, o χαμηλός συντελεστής πληρότητας διευκολύνει την δυνατότητα να κρατούνται αποστάσεις μεταξύ των επιβατών, όπου απαιτείται. Σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό, η υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους επιβάτες και το πλήρωμα εξασφαλίζει επαρκή προστασία.
Στις εσωτερικές πτήσεις στη Γαλλία και στις μικρές πτήσεις εντός Ευρώπης, η παροχή γευμάτων και ποτών έχει ανασταλεί. Στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων το σέρβις έχει περιοριστεί και προτιμώνται είδη συσκευασμένα σε ατομικές μερίδες.
Επιπλέον, ο αέρας της καμπίνας ανανεώνεται κάθε τρία λεπτά. Το σύστημα ανακύκλωσης του αέρα στα αεροσκάφη της Air France είναι εξοπλισμένο με ειδικά φίλτρα, ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία νοσοκομείων.
Οι αεροπορικές εταιρείες εισάγουν μια σειρά μέτρων ασφαλείας για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για προσωρινά μέτρα ή περισσότερο μακροπρόθεσμα. Τα κυριότερα μέτρα, όπως η απολύμανση πριν από την πτήση των κοινόχρηστων περιοχών εφαρμόζονται ευρέως μαζί με τη μείωση του αριθμού των ατόμων σε κάθε πτήση. Οι επιβάτες ενθαρρύνονται επίσης να έχουν μαζί τους τα δικά τους τρόφιμα και ποτά για να μειώνεται η επαφή με το πλήρωμα.
Kαι η καναδική «Air Canada» καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για τους επιβάτες της.
Από την πλευρά της της η γερμανική εταιρεία «Lufthansa» ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες θα πρέπει πλέον να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια της πτήσης ή να έχουν κάποιο ρούχο (όπως για παράδειγμα κασκόλ), που να κρατά καλυμμένα τη μύτη και το στόμα τους.
Η εταιρεία θεωρεί ότι αυτή η πρακτική, που εφαρμόζεται ήδη ή θα εφαρμόζεται στο μέλλον από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, παρέχει αρκετή ασφάλεια για τους επιβάτες. Γι’ αυτόν τον λόγο, η πολιτική της κενής μεσαίας θέσης σταμάτησε να εφαρμόζεται από προχθές (4 Μαΐου του 2020).
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα εφαρμόζεται σε πρώτο στάδιο έως τις 31 Αυγούστου 2020, αλλά είναι αρκετά πιθανό να συνεχιστεί και μετά.
Η εταιρεία διευκρινίζει ότι οι επιβάτες θα πρέπει να προμηθεύονται οι ίδιοι τις μάσκες και δεν θα παρέχονται από την αεροπορική εταιρεία.
Η νέα πολιτική θα αφορά τη Lufthansa, αλλά και τις θυγατρικές της, Swiss και Eurowings. Από την άλλη, οι θυγατρικές της εταιρείας Austrian και Brussels ανακοίνωσαν τη διακοπή του πτητικού τους έργου έως τις 31 Μαΐου. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσει η ιταλική θυγατρική της Lufthansa, η Air Dolomiti, η οποία θα εφαρμόσει την πολιτική της μάσκας ταυτόχρονα με την κενή μεσαία θέση.
Την ίδια ώρα, μία αμερικανική αεροπορική εταιρεία, η «Frontier Airlines» προσφέρει μεγαλύτερη απόσταση στους ταξιδιώτες της αρκεί να την πληρώσουν: προσφέρει στους επιβάτες κενή την μεσαία θέση με την προυπόθεση να καταβάλουν ένα έξτρα ποσό, ύψους 39 δολαρίων.
Αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ
Η αμερικανική «Delta» ζητεί από τους επιβάτες να φορούν μάσκα ή να κάποιο κάλυμμα προσώπου στην περιοχή ελέγχου διαβατηρίων και αποσκευών(check-in), στις πύλες επιβίβασης, αλλά και μέσα στα αεροσκάφη σε όλη την διάρκεια της πτήσης.
Αντίστοιχες οδηγίες για τη χρήση μάσκας τόσο για επιβάτες όσο και για το πλήρωμα καμπίνας, έχουν εκδώσει οι American Airlines και United Airlines.
«Προσέχουμε την ευημερία των πελατών μας, όταν ταξιδεύουν με την εταιρεία μας», δηλώνει στο BBC ο Κουρτ Στάχε, εκπρόσωπος της American Airlines.
Δεν ζητούν όμως όλες οι αεροπορικές την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους επιβάτες. Η Qantas της Αυστραλίας, για παράδειγμα, αναφέρει ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση από την κυβέρνηση ή τους αερομεταφορείς για τα μέτρα που θα ισχύσουν για τα αεροπορικά ταξίδια μόλις υπάρξει άρση των περιορισμών.
Πάντως, διεθνείς αεροπορικοί οργανισμοί, όπως η ΙΑΤ,Α συστήνουν τη χρήση μάσκας στον ευρύτερο οδικό χάρτη για την επανέναρξη των πτήσεων. Μεταξύ των νέων μέτρων που περιλαμβάνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι και η συχνή απολύμανση των χώρων, αλλά και η μείωση του αριθμού επιβατών σε κάθε πτήση.
Παράλληλα, γίνεται σύσταση στους επιβάτες να έχουν το δικό τους συσκευασμένο φαγητό και ποτά, ώστε να μειωθούν οι επαφές.
Ούτε ένα θετικό δείγμα κορωνοϊού δεν εντόπισαν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ!
Επιχείρηση «καθαρά χέρια» στα σχολεία: Όλες οι οδηγίες σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς
Μαγιορκίνης: Εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού τα υπαίθρια πάρτι