«Να αφήσω το παιδί μου να επιστρέψει στο σχολείο, είναι ασφαλές;», είναι η ερώτηση που ακούει συχνότερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Διευθύντρια της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, («Αττικόν»).
Η καθηγήτρια, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στις συζητήσεις και στους προβληματισμούς της αρμόδιας επιτροπής, λέει στο «protothema.gr» ότι «ναι, σαφώς και πρέπει τα παιδιά να επιστρέψουν σταδιακά στο σχολείο με βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί και να ακολουθούν πιστά τους κανόνες που έχουν δοθεί για το πλύσιμο των χεριών και την τήρηση αποστάσεων».
Τα παιδιά νοσούν ήπια συγκριτικά με τους ενήλικες, λέει η γιατρός. Σε ότι αφορά στην χρήση μάσκας η κ. Παπαευαγγέλου υπενθυμίζει ότι είναι προαιρετική, λέγοντας ότι πολλές φορές ακόμα και οι μεγαλύτεροι δεν κάνουν σωστή χρήση μάσκας, ενώ πιθανότατα στους μαθητές η υποχρεωτική χρήση μάσκας να τους έδινε ένα ψευδές αίσθημα σιγουριάς.
Τα παιδιά νοσούν ήπια συγκριτικά με τους ενήλικες, λέει η γιατρός, απαντώντας για τους μικρότερους μαθητές, επισημαίνοντας ότι και όπου υπήρξαν κρούσματα δεν ήταν τα παιδιά αυτά που το μετέφεραν, επισημαίνοντας ότι τα μικρότερα παιδιά δυσκολότερα κρατούν τους κανόνες υγείας. Σε ότι αφορά στους μαθητές του δημοτικού η γιατρός λέει ότι υπάρχει πολύς καιρός ακόμα και η επιστροφή τους θα εξαρτηθεί με την πορεία της επιδημίας έως τότε, ενώ η γιατρός λέει ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη τηρώντας πάντα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας , ενώ όσοι καθηγητές ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα έχουν ειδική μέριμνα , όπως έχει καθορισθεί.
Σε ότι αφορά στο αν θα κλείνουν τα σχολεία, όπως τον Μάρτιο η καθηγήτρια εξηγεί ότι έχει αλλάξει το πρωτόκολλο, καθώς δεν είμαστε στην κατάσταση του Μαρτίου, οπότε δεν θα κλείνει ένα σχολείο λόγω μία ς επαφής ενός μαθητή. «Θα γίνεται ιχνηλάτηση» λέει η γιατρός και θα κάνει τα δέοντα ΕΟΔΥ, ανάλογα με το κάθε περιστατικό. Η καθηγήτρια, εξηγεί ότι μπορεί οι μαθητές της συγκεκριμένης τάξης να μπαίνουν σε καραντίνα ή να κλείσει μία τάξη.
Σε ότι αφορά στον ρόλο των παιδιών στη διασπορά της νόσου στη κοινότητα, η κ. Παπαευαγγέλου τονίζει ότι υπολογίζεται ότι 4-13% των παιδιών με διάγνωση COVID-19 είναι ασυμπτωματικά. Σε πολλές περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται κατά τη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών γνωστών κρουσμάτων. Τα παιδιά κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Φαίνεται ότι τα παιδιά έχουν τρεις και τέσσερις φορές μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν την λοίμωξη σε άλλα άτομα του περιβάλλοντος τους, σε σχέση με τους ενήλικες και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αντίστοιχα.
Μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες έδειξαν, σύμφωνα με την κ. Παπαγευαγγέλου, ότι τα παιδιά δεν φαίνεται να αποτελούν πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της λοίμωξης στην κοινότητα. «Είναι γνωστή η περίπτωση από τη Γαλλία, όπου συμπτωματικό παιδί με COVID-19 λοίμωξη επισκέφτηκε τρία σχολεία και ενώ ήρθε σε επαφή με 112 άτομα, δεν μετέδωσε σε κανένα τη λοίμωξη.
Η γιατρός, υπογραμμίζει ότι εκτός από την μαθησιακή διαδικασία η επιστροφή στο σχολείο, βοηθά και στην ψυχική υγεία των παιδιών, που θα βρεθούν με φίλους και καθηγητές τους.
Σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα από τα τεστ των κινητών ομάδων – Θα αποκαλύψουν κρυφές εστίες;
Κίνα: Δύο -και αυτά- «εισαγόμενα» κρούσματα την Τρίτη