Σταδιακή επιστροφή στην κοινωνία με προεργασία σε επιστημονικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο βλέπει ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.
Όπως είπε βρισκόμαστε πλέον σε φάση αποκλιμάκωσης και έχουμε εκπαιδευτεί στη διαχείριση της κρίσης. Τα ρίσκα ωστόσο υπάρχουν ακόμη και ενέχει κινδύνους όπως να ξανά δούμε εξάρσεις αλλά αυτή τη φορά όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτακόπουλος, είμαστε πιο έτοιμοι τόσο η κοινωνία και οι πολίτες όσο και το σύστημα Υγείας της χώρας μας.
Όσον αφορά τα φάρμακα υπάρχει σκεπτικισμός ακόμη για ορισμένες ουσίες που χρησιμοποιούν οι αρχές, θέλει όμως αρκετό χρόνο και σε διάρκεια μηνών θα γνωρίζουμε ποιο είναι το φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει και να θεραπεύσει τους ασθενείς. Για να γίνει όπως είπε ο κ. Παναγιωτακόπουλος αυτό χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα. Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας, έχει σχεδιάσει το πρόγραμμα solidarity που αφορά ουσιαστικά μια διεθνή συνεργασία για φαρμακευτικά σκευάσματα και δοκιμές με διαφορετικούς συνδυασμούς. Για τα τεστ σημείωσε ότι θα γίνονται και περισσότεροι έλεγχοι ακόμη και σε δομές (όπως π.χ. Κρανίδι, οικισμούς Ρομά, κλινική Ταξιάρχαι) παρότι όπως τόνισε θα είναι αρκετά δύσκολο γιατί είναι πάρα πολλές.
Για τα σχολεία τόνισε, ότι υπάρχει σχεδιασμός ενώ σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο κρούσμα θα υπάρξει ιχνηλάτηση επαφών του κρούσματος για να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του.
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το φορτίου παραμένει μικρό στην κοινωνία, όμως υπενθυμίσε ότι πρέπει να είμαστε ακόμη προσεκτικοί.
Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη για επιστροφή στην κανονικότητα
Πώς οι «Ταξιάρχαι» υπονομεύουν την καμπύλη
Κορωνοϊός: 60% περισσότεροι οι θάνατοι από τις επίσημες αναφορές!