Μικροσκοπικά σταγονίδια σιέλου που «ψεκάζονται» στον αέρα κατά την ομιλία των ανθρώπων ίσως έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στον περιορισμό της πανδημίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, επιστήμονες του κυβερνητικού κέντρου ιατρικών ερευνών NIH (National Institutes of Health) στο Μέριλαντ των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια απελευθερώνονται στον αέρα όταν μιλάμε, τα οποία μπορεί να συνιστούν κίνδυνο για τους γύρω μας αν έχουμε προσβληθεί με τον ιό.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα της βρετανική εφημερίδας, οι ερευνητές χρησιμοποποίησαν απεικόνιση λέιζερ και καταγραφή βίντεο υψηλής ταχύτητας για να δείξουν πώς χιλιάδες σταγονίδια, αόρατα στο γυμνό μάτι, εκτοξεύονται κατά τη φυσιολογική ομιλία, ακόμα και σε σύντομες φράσεις με δύο λέξεις, όπως «stay healthy» (μείνε υγιής).
Η εν λόγω ερευνητική εργασία βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους ειδικούς ούτε έχει δημοσιευτεί, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας πάντως ότι οι επιστήμονες υποστηρίζουν σε μία έκθεση πως τα ευρήματά τους μπορεί να έχουν επιπτώσεις ζωτικής σημασίας στις προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας.
«Εάν η ομιλία και το ιικό φορτίο των στοματικών υγρών αποδειχτεί σημαντικός μηχανισμός της μετάδοσης του Sars-CoV-2, η κάλυψη του στόματος με οποιοδήποτε είδος υφάσματος σε δημόσιους χώρους από όλα τα άτομα, όπως και η αυστηρή τήρηση των μέτρων της κοινωνικής αποστασιοποίησης και του πλυσίματος των χεριών θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον ρυθμό μετάδοσης, περιορίζοντας έτσι την πανδημία μέχρι να υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο», γράφουν οι ερευνητές σύμφωνα με την Guardian.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένης της δημόσιας συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως ως προς το αν πρέπει οι υγιείς άνθρωποι να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους. Προσφάτως, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών συνέστησε στους πολίτες να φορούν υφασμάτινα καλύμματα στο πρόσωπο όταν επισκέπτονται χώρους όπου είναι δύσκολο να τηρηθεί η σωματική αποστασιοποίηση, όπως φαρμακεία και σούπερ μάρκετ. Οι συστάσεις αυτές διαφέρουν από εκείνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναθεώρησε την επίσημη θέση του για τις μάσκες την περασμένη εδβομάδα. Στις αναθεωρημένες οδηγίες που εξέδωσε τη Δευτέρα ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι δν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους αποτρέπει την μετάδοση λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως η Covid-19, σε ανθρώπους.
Παρά την απόσταση ανάμεσα στις δύο θέσεις, υπάρχουν και σημεία σύγκλισης. Ο ΠΟΥ παραδέχεται ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό αλλά δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να τον μεταδώσουν, και ότι η χρήση μάσκας μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των σταγονιδίων που ελευθερώνονται στον αέρα. Τα βασικά επιχείρηματα του ΠΟΥ είναι ότι η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους δύσκολα μπορεί να προστατέψει το άτομο που τη φορά από ιούς, οι οποίοι διαπερνούν το ύφασμα, και επίσης ότι ο ιός εχει τη δυνατότητα να εισέλθει στο σώμα και μέσα από τα μάτια.
Η ομάδα των Αμερικανών ερευνητών, με επικεφαλής τon Adrian Baaz, αξιοποίησε όργανα λέιζερ που είχε στη διάθεσή της για να ανιχνεύσει τα (υπό κανονικές συνθήκες) αόρατα στο μάτι νέφη μικροσταγονιδίων που απελευθερώνονται όταν μιλούν οι άνθρωποι. Σε ένα και μόνο καρέ των 17 χιλιοστών του δευτερολέπτου, μέτρησαν έως και 360 σταγονίδια σιέλου κατά την εκφορά της φράσης «stay healthy». Οι επιστήμονες δεν ανέλυσαν τα σταγονίδια για να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι ικανά να μεταφέρουν σωματίδια του κορωνοϊού, αλλά είπαν ότι είχαν επαρκές μέγεθος για να μεταφέρουν μια ποικιλία παθογόνων του αναπνευστικού, όπως π.χ. τους ιούς της ιλαράς και της γρίπης.
«Μια νωπή αυτοσχέδια μάσκα από ύφασμα μείωσε θεαματικά την απέκκριση σταγονιδίων, και καμία από τις λέξεις που ειπώθηκαν δεν προκάλεσε αύξηση των σταγονιδίων πάνω από τα βασικά επίπεδα υπόβαθρου», είπαν οι επιστήμονες.
Πηγή: Guardian