Η τρέχουσα πανδημία από τη λοίμωξη COVID-19 καταδεικνύει τον κεντρικό ρόλο που παίζουν τόσο η πρόληψη όσο και η προαγωγή υγείας σύμφωνα με το μήνυμα του ΠΟΥ για τον εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρας Υγείας – 7 Απριλίου.
Η κυρία Αρετή Λάγιου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόληψης Νοσημάτων, Δημόσιας Υγείας & Πρόεδρος Τμήματος Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, τονίζει ότι «η τρέχουσα πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2 καταδεικνύει την κεντρική σημασία της πρόληψης παράλληλα με την θεραπεία. Επίσης καταδεικνύει την αναγκαιότητα σύμπραξης της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία ουσιαστικά επιτρέπει και εξασφαλίζει την ορθολογική, αποτελεσματική και πλέον αποδοτική αξιοποίηση του συνόλου του στελεχιακού δυναμικού τους».
Το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει πλαισιώσει τις υπηρεσίες υγείας με εξειδικευμένους επαγγελματίες στην πρόληψη και προαγωγή υγείας ενώ συνεχίζει μέσα από σύγχρονες εκπαιδευτικές πρακτικές και καινοτόμο έρευνα την υποστήριξη των νέων στελεχών Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας. Έχει δε ως στόχο την υψηλών προδιαγραφών σύγχρονη προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση φοιτητών, καθώς και την προαγωγή της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε πολλά και καινοτόμα πεδία της δημόσιας και κοινοτικής υγείας. Αυτά τα πεδία περισσότερο σήμερα παρά ποτέ έγιναν μέσα στην εποχή του COVID-19 η υπενθύμιση σε πραγματικές συνθήκες ότι οι επαγγελματίες δημόσιας και κοινοτικής υγείας είναι η βάση για την ποιοτική καθημερινότητα κάθε κοινωνίας.
Το αντικείμενο των αποφοίτων του Τμήματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση παρεμβάσεων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την προστασία της υγείας, την πρόληψη (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή) και την προαγωγή της υγείας του ατόμου, της οικογένειας, της κοινότητας και του πληθυσμού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ένα υγιεινό, λειτουργικό και ασφαλές εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον