Ουσιαστικά, η μελέτη αυτή ανοίγει τον δρόμο για διττή χρήση αυτής της θεραπείας αντισωμάτων, για θεραπεία αλλά και ως προφύλαξη για να μη νοσήσει κανείς.
Πρόκειται για πρόταση που κατέθεσε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins με επικεφαλής τον Δρ. Arturo Casadevall.
Πώς θα διεξαχθεί η κλινική μελέτη
Σύμφωνα με το σκεπτικό των ειδικών που προέρχονται από έγκριτα ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ, ένα δίκτυο νοσοκομείων και τραπεζών αίματος στις ΗΠΑ θα συλλέγουν και θα επεξεργάζονται πλάσμα αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19. Στη συνέχεια αυτό θα χορηγείται σε ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά και σε επαγγελματίες υγείας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
«Η διενέργεια μιας μελέτης προφύλαξης θα μας δώσει την ευκαιρία να απαντήσουμε στο ερώτημα, αν το πλάσμα αίματος προστατεύει τους επαγγελματίες υγείας και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του νέου κορωνοϊού», δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση του FDA ο Δρ. Casadevall, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg και της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins.
Θεωρείται ότι το σχήμα θα προκαλέσει άμεση ανοσία
Η απόφαση του FDA δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κάνουν χρήση πλάσματος αίματος για ανοσοενίσχυση όσων διατρέχουν κίνδυνο, όπως οι υγειονομικοί εργαζόμενοι, καθώς πιστεύεται ότι το πλούσιο σε αντισώματα αυτό θεραπευτικό σχήμα μπορεί να προκαλέσει άμεση ανοσία στον SARS-CoV-2.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Δρ. Casadevall και οι συνεργάτες του έλαβαν χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων δολαρίων από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Bloomberg και την Πολιτεία του Μέριλαντ.
Ειδήσεις σήμερα:
Τσιόδρας: Προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού από το φθινόπωρο
Κορωνοϊός: Ζητούν από τους ιαθέντες να δώσουν το πλάσμα τους για την θεραπεία των ασθενών
«Η υδροξυχλωροκίνη δεν είναι αποτελεσματική για τον κορωνοϊό» λέει Γάλλος επιστήμονας