Έχοντας ενημερώσει τις τοπικές αρχές, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι κλειστή θα παραμείνει η παραλιακή ζώνη της Πάτρας στην περιοχή Νότιο Πάρκο και στην περιοχή Πλαζ Αγυιάς. Ο αποκλεισμός της παραλίας θα διαρκέσει για 14 ημέρες και θα ισχύει από τις 2 σήμερα το μεσημέρι μέχρι στις 8 το πρωίτης επομένης για τις καθημερινές, με καθολική απαγόρευση το Σαββατοκύριακο. Αντίστοιχες αποφάσεις ελήφθησαν και για το παραλιακό μέτωπο του Βόλου, όπου ο 14ημερος αποκλεισμός αφορά στον πεζόδρομο της προέκτασης της οδού Αργοναυτών. Η διέλευση των πεζών θα διακόπτεται από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης, με απαγορευτικό διαρκείας το Σάββατο και την Κυριακή.
Η στεγανοποίηση κάθε πιθανής διαρροής του ιού συνιστά μέρος του σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου ενόψει των ημερών του Πάσχα και σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός να αποθαρρύνει την μειοψηφία που επιδεικνύει έλλειψη συμμόρφωσης και αφετέρου να συνδεθεί με την επιμέρους κλιμάκωση που θα σημειωθεί τις επόμενες ώρες στους κανόνες αυτοπεριορισμού. Η σταδιακή αυτή εξοικείωση με την εμπειρία ενός «διαφορετικού Πάσχα» θέλει το αρνί στο φούρνο, όπως πρότεινε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά και την ελληνική αστυνομία στο πόδι, σε περίπτωση που κάποιοι επιμένουν στην πασχαλινή απόδραση. Στην κατεύθυνση αυτή, πλάνα αναβάθμισης των μέτρων προστασίας έχουν καταθέσει όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί ενόψει των ημερών του Πάσχα, τα οποία επεξεργάζεται τις τελευταίες ώρες το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να ανακοινώσει και νέο πακέτο μέτρων. «Θα δούμε αν χρειαστεί να κλείσουμε τα διόδια… στη φάση που είμαστε επαναλαμβάνουμε την κύρια απαγόρευση» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποτυπώνοντας το φάσμα των δυνητικών επιλογών της κυβέρνησης. Στο οδικό δίκτυο, εξετάζει αυστηρότερους ελέγχους για τις μετακινήσεις και στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους ενόψει του Πάσχα προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
Έλεγχος σε ξηρά και θάλασσα
«Εξετάζεται σοβαρά να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και για τις μετακινήσεις εντός Αθηνών, αλλά και για τις μετακινήσεις στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Η Κυβέρνηση θα εξετάσει σοβαρά όλα τα δεδομένα και προσπαθούμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι, ορισμένες μετακινήσεις πρέπει να γίνονται» εξήγησε ο κ. Καραμανλής, ενώ διευκρίνισε πως «δεν μιλάμε για ολικό κλείσιμο των αυτοκινητόδρομων, διότι αυτό θα ήταν ένα μέτρο που θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα. Μιλάμε για αυστηρό έλεγχο», επικαλούμενος και τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διευκόλυνση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων θα επιβληθεί το επόμενο διάστημα και για τα δρομολόγια ανάμεσα στα νησιά δήλωσε στο Θέμα 104,6 ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, εξαιρώντας, ωστόσο, όσους εργάζονται ή όσους μετακινούνται για λόγους υγείας. «Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις ανάμεσα στα νησιά πλην των εργαζομένων ή για λόγους υγείας», κατέληξε ο ίδιος.
Στην κατεύθυνση αυτή, ισχυρά αντανακλαστικά επέδειξε χθες το κυβερνητικό επιτελείο απέναντι σε πρακτικές αλλοίωσης των προσωπικών δεδομένων, με στόχο την έξοδο του Πάσχα. Παρότι οι μετακινήσεις από το χωριό προς το αστικό κέντρο επιτράπηκαν άπαξ και τις ημέρες έναρξης του αυτοπεριορισμού, εντούτοις αρκετοί επιχείρησαν να αλλάξουν τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, επιλέγοντας ενόψει Πάσχα τη… βουκολική ζωή της υπαίθρου. Καθώς η παραπάνω «εφεύρεση» απαιτούσε την μεταβολή των προσωπικών στοιχείων στην πλατφόρμα του taxis, το πάγωμα κάθε αλλαγής στο πεδίο του τόπου διαμονής με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή.
Η επίκληση, μάλιστα, του ελληνικού δαιμονίου στην καταχρηστική χρήση των δυνατοτήτων εξόδου από το σπίτι επισπεύδει την εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων, η ανακοίνωση του οποίου πιθανολογείται ότι θα συμβεί τις επόμενες ώρες. Μολονότι σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές εργασίες -κυρίως στο σύστημα υποδοχής sms του 13033, πρόθεση των κυβερνητικών κλιμακίων είναι η τελική φόρμουλα που θα επιλεγεί να μην θίγει κατ’ ελάχιστον τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που εφαρμόζει ρητά τα μέτρα. Για το σκοπό αυτό, ο κεντρικός έλεγχος των καταχρηστικών ή μη μετακινήσεων των πολιτών μελετάται να βασίζεται σε πλαφόν στον αριθμό των μετακινήσεων, αλλά και σε περιορισμένη χρονική διάρκεια εξόδου από το σπίτι, ωθώντας και τους τελευταίους να αποδεχθούν την νέα καθημερινότητα του κορωνοϊού.
Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν 40 φάρμακα για τη θεραπεία του κορωνοϊού