Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό αυξήθηκε από 5.717 σε 6.836, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε από τα 201 σε 240, με τους αριθμούς να αφήνουν να εννοηθεί ότι ο δείκτης θνησιμότητας της πανδημίας στη χώρα ανέρχεται περί το 3,5%.
Κατά τον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο (1.119) ήταν ελαφρά χαμηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν το αμέσως προηγούμενο (1.138).
Τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης έχουν διαγνωστεί στη νοτιοανατολική πολιτεία Σαν Πάουλου (2.981), μια από αυτές με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα.
Ο ρυθμός της εξάπλωσης της πανδημίας και της αύξησης των θανάτων προκαλεί τεράστια ανησυχία, τόνισε ο υπουργός Υγείας Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα, επιμένοντας πως υπάρχει ολοένα πιο σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας των ελλείψεων προστατευτικού εξοπλισμού, ιατρικού εξοπλισμού και αναπνευστήρων. Ο Μαντέτα, που παρασκηνιακά έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τον πρόεδρο της χώρας, επισήμανε ακόμη πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι αναμφίβολα πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό αριθμό των ασθενών.
Την Τρίτη, απευθυνόμενος στο έθνος, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου — όλο και περισσότερο απομονωμένος πολιτικά, καθώς υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, κάνοντας λόγο περί «υστερίας» και αποκαλώντας την ασθένεια COVID-19 «γριπούλα» — αναγνώρισε εντέλει ότι η πανδημία είναι «η μεγαλύτερη πρόκληση για τη γενιά μας». Πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να σωθούν ζωές, αλλά ταυτόχρονα συνέχισε να τάσσεται εναντίον της λήψης περαιτέρω μέτρων περιορισμού των πολιτών, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστου Αραούζου γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος Μπολσονάρου συζήτησε χθες για την πανδημία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρεπουμπλικάνο να του προσέφερε τη συνεργασία της Ουάσινγκτον στο ιατρικό πεδίο και στον εφοδιασμό.
Δεν συζητήθηκε το θέμα των προσωρινών απαγορεύσεων εισόδου στους πολίτες της μιας χώρας στην άλλη, ούτε έγιναν συγκρίσεις των μέτρων περιορισμού και καραντίνας στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης των δύο ηγετών, διαβεβαίωσε ο ΥΠΕΞ Αραούζου.
Στην αχανή χώρα των 210 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, μεγάλη ανησυχία κατά τον υπουργό Υγείας είναι η υγεία των αυτοχθόνων: ο τρόπος που ζουν και τα έθιμα των αμερινδιάνων μπορεί να διευκολύνουν την εξάπλωση του ιού, είπε ο Μαντέτα, γιατρός ο ίδιος.
Χθες Τετάρτη επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ενός μέλους κοινότητας των αυτοχθόνων — πρόκειται για 20χρονη νοσηλεύτρια, μέλος της φυλής αμερινδιάνων Κοκάμα, που ζει στην Αμαζονία, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, και είχε επαφή με γιατρό που κατόπιν διαγνώστηκε πως είναι φορέας. Μέχρι στιγμής, η νεαρή δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα, ενώ τα μέλη της οικογένειάς της τέθηκαν σε απομόνωση και παρακολουθούνται, διαβεβαίωσαν οι βραζιλιάνικες αρχές.
Άλλοι 15 συνεργάτες του γιατρού και 12 μέλη της φυλής Τικούνα που εξέτασε πρόσφατα ο γιατρός τέθηκαν επίσης σε απομόνωση υπό παρακολούθηση.
Στη Βραζιλία ζουν περίπου 800.000 Αμερινδιάνοι, μέλη 300 και πλέον φυλών.
Σε όλη την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τα 20.000, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει ανακοινώσεων των κυβερνήσεων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως χθες στις 19:30 [ώρα Ελλάδας]. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 20.081 και αυτός των νεκρών σε 537. Ωστόσο, σημειώνει το πρακτορείο, οι αριθμοί αυτοί δεν αποτελούν παρά κλάσμα των πραγματικών αριθμών των κρουσμάτων, καθώς σε πολλές χώρες δεν γίνονται τεστ παρά μόνο όταν ασθενείς χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Η περιφέρεια ξεπέρασε τα 10.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα την 27η Μαρτίου. Ο αριθμός τους διπλασιάστηκε μέσα σε πέντε μέρες.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι «κρύβει» νεκρούς και ασθενείς
Κορωνοϊός: Έρευνα «προβλέπει» 8,3 εκατ. νέους φτωχούς στον αραβικό κόσμο