*Γράφει ο Κωστής Πλάντζος
Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να κινήσει κεφάλαια που θα αγγίζουν ή και ξεπερνούν ενδεχομένως τα 10 δισ. ευρώ -σχεδόν τις μισές τουριστικές εισπράξεις που θα είχε η χώρα σε μια κανονική χρονιά.
Το ολιστικό σχέδιο προβλέπει νέα λίστα ΚΑΔ, κρατικές εγγυήσεις, κοινοτικά κονδύλια, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να βάλουν τέλος στον «πόλεμο των ΚΑΔ» και για τα 600 ή 800 ευρώ «σαν να ήταν αυτά το εμβόλιο ή το φάρμακο» για τον κορωνοϊό. Όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο σήμερα θα ανακοινωθεί ένα μεγάλο συνεκτικό σχέδιο με αλλαγές και νέα μέτρα και, ανάμεσα σε άλλα:
– θα διευρυνθεί η λίστα κλάδων και επαγγελμάτων (ΚΑΔ) που πλήττονται
– θα υπάρξει λύση και για τα 600 ευρώ «επιταγή κατάρτισης» που θα δινόταν στους επιστήμονες επαγγελματίες. Μετά τις αντιδράσεις δικηγόρων, λογιστών κλπ που αρνούνται το «κουπόνι» των 300+300 ευρώ, η κυβέρνηση κάνει πίσω. Πιθανώς να λάβουν έτσι και αυτοί την επιδότηση των 800 ευρώ. Ωστόσο «η ιδέα ήταν να δοθούν χρήματα από αναπτυξιακά κοινοτικά κονδύλια αντί να βγουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μη κοπούν τα κονδύλια αυτά από άλλες ανάγκες».
– ανακοινώνεται λύση για τις μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές, με «επιταγοδάνεια» (κεφάλαιο κίνησης από τράπεζες αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια) προκειμένου να τις καλύψουν πριν «σκάσουν» μέσα σε 75 μέρες οι εκδότες.
Επιπλέον η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει και την προστασία για την α΄κατοικία. Πληρωμές φόρων και υποβολές δηλώσεων μετατίθενται, ενώ μειώνεται ενδεχομένως και το απαιτούμενο όριο 30% για πληρωμές με πλαστικό χρήμα (καθώς οι οικογενειακές δαπάνες περιορίζονται πλέον σε τρόφιμα και φάρμακα).
Ωστόσο οι εξαγγελίες και τα μέτρα στήριξης θα μείνουν κενό γράμμα, αν δεν προβούν έγκαιρα όλοι οι ενδιαφερόμενοι στις δηλώσεις και αιτήσεις που απαιτούνται. Ξεκινά έτσι «η μάχη της πλατφόρμας» καθώς πρέπει άμεσα:
– μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες αφού βγει η νέα ΠΝΠ και στην ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στην ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, οι εκδότες επιταγών θα δηλώνουν τις μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές τους πριν «σκάσουν»
– μέχρι την Τρίτη 31 Μαρτίου στην πλατφόρμα της Εργανης οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν αν έκλεισαν, πόσους απέλυσαν και πόσες αναστολές συμβάσεων εργασίας έκαναν, τα επαγγελματικά μισθώματα που «κουρεύονται» κατά 40% κλπ, για να ενταχθούν όλοι μαζί (επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων) στα μέτρα στήριξης.
– στη νέα πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας που θα ανοίξει από την Πρωταπριλιά, κάθε εργαζόμενος θα δηλώνει σε ποιον εργοδότη δούλευε για να λάβει 800 ευρώ και αναστολές πληρωμών φόρων
Στις διαδικασίες αυτές μπαίνουν πλέον όλο και περισσότεροι, αφού από προχθες προστέθηκαν και επιχειρήσεις των οποίων επλήγη η δευτερεύουσα ΚΑΔ (κατ’ ουσίαν όμως η κύρια δραστηριότητά τους με βάση τα πραγματικά έσοδα) καθώς επίσης και οι εργαζόμενοί τους, αλλά και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τα οποία αυτοί εκμισθώνουν. Με την απόφαση Βεσυρόπουλου δόθηκε πλέον εντάσσονται και όσοι είχαν δευτερεύουσα ΚΑΔ στην οποία είχαν μεγαλύτερα έσοδα το 2018 (δήλωση 2019) από όσα είχαν στην κύρια.
Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζητά από τις τράπεζες να επεκτείνουν την αναστολή πληρωμών δόσεων που προσφέραν έως 30 Σεπτεμβρίου στις συνεπείς επιχειρήσεις, και στα φυσικά πρόσωπα. Σε μια εποχή όπου ακόμα και το ΔΝΤ ενεργοποιεί διαδικασίες ελάφρυνσης χρέους για οικονομικά αδύναμες χώρες λόγω καταστροφής, αναμένονται θετικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και από τις ελληνικές τράπεζες.
Ειδήσεις σήμερα:
Επίδομα 800 ευρώ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τους μισθωτούς