Ως τις «πιο κρίσιμες» χαρακτήρισε τις δύο επόμενες εβδομάδες για τον κορωνοϊό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος χαρακτήρισε «θετικό ότι οι Έλληνες δείχουν συγκινητική συμμόρφωση σε πρωτοφανή μέτρα».
Όπως είπε σήμερα, Πέμπτη τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ ανέρχονται σε 813, εκ των οποίων 118 είναι ιδιωτικές, οι κλίνες για απλή νοσηλεία είναι 2.158, έχουν ήδη αναλάβει 229 γιατροί και 1077 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό ενώ συνολικά οι προσλήψεις θα ανέλθούν σε 3.285 – αριθμός μεγαλύτερος κατά 64% σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό για τον αριθμό των προσλήψεων.
Όσον αφορά την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων ο κ. Πέτσας είπε ότι «από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί σημαντικά η περίμετρος στήριξης» καθώς, όπως είπε, «η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί και θα επιδεινωθεί». Αν χρειαστεί να επεκτείνουμε το μέτρο απαγόρευσης απολύσεων θα το κάνουμε, είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για την εργασία εκ περιτροπής που δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να καταβάλλουν μόνο το 50% των αμοιβών των εργαζομένων απάντησε «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Μία επιχείρηση για να μπορέσει να πληρώσει εργαζόμενους και υποχρεώσεις πρέπει να έχει έσοδα. Όταν ο τζίρος κατακρημνίζεται είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει μία επιχείρηση να πληρώσει. Αναστείλαμε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και μένει το κομμάτι της εργασίας με εκ περιτροπής απασχόληση για να μειωθεί το κόστος και να μην έχουν απολύσεις. Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την απασχόληση. Δεν γίνεται χωρίς να αναλάβουμε όλοι ένα δίκαιο μέρος της ευθύνης».
Ως προς τους εθελοντές ανακοίνωσε ότι στην πλατφόρμα ethelontes.gov.gr έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα, Πέμπτη, 8715 γιατροί νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και γενικά άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν το ΕΣΥ
Διευκρίνισε ακόμα ότι «η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε το κρεβάτι ΜΕΘ και όχι το κόστος του προσωπικού για να λειτουργήσει» εξηγώντας ότι απαιτείται ένας γιατρός και πέντε νοσηλευτές για να λειτουργήσει ένα κρεβάτι ΜΕΘ. «Δεν πρέπει να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι; Από την πρώτη ΠΝΠ στις 11/3 έχει τονιστεί ότι το ιδιωτικό σύστημα υγείας εντάσσεται στην προσπάθεια και μπορεί να φτάσει μέχρι την επίταξη. Στην επίταξη ο ιδιώτης αποζημιώνεται από το κράτος. Η τιμή αποζημίωσης των ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ την αντίστοιχη υπηρεσία σε πολίτες χωρών της ΕΕ».
Όσον αφορά αιτιάσεις ότι υπερκοστολογεί η κυβέρνηση τα τεστ διάγνωστης στα ιδιωτικά εργαστήρια ο κ. Πέτσας απάντησε αρνητικά εξηγώντας ότι «το κόστος των 85 ευρώ θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τεστ, χαμηλότερο δηλαδή και από τα 70 ευρώ που χρεώνει το ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε «απαράδεκτη την κατάσταση με τους εγκλωβισμένους Έλληνες στο Λονδίνο» κάνοντας λόγο για «απόλυτη η ευθύνη της εταιρείας». «Παρακαλώ όλους όσοι έχουν επείγον ζήτημα να ακολουθούν οδηγίες από τις κατά τόπους προξενικές αρχές» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.
Κρούσματα κορωνοϊού: Στρατιωτικός από Ξάνθη και παθολογικά παχύσαρκος ο 23ος νεκρός στην Ελλάδα
Κορωνοϊός: Γιατί δείχνει να «προτιμά» τους άνδρες από τις γυναίκες;