Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να μιλήσει από καρδιάς, αναφερόμενος σε τρεις σημαντικούς για τη ζωή του ανθρώπους, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον καρκίνο: τον παππού του Αγαμέμνονα Γιαννούκο, τη μητέρα του Μαρίκα Μητσοτάκη και τον κρατικό λειτουργό Δημήτρη Στεφάνου.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε την ανάγκη της χώρας για μια εθνική στρατηγική κατά του καρκίνου, τονίζοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία μιλούν μόνα τους.
Πιο αναλυτικά, είπε:
«Θα συμφωνήσω με τον Υπουργό Υγείας ότι η χώρα χρειάζεται μια εθνική στρατηγική κατά του καρκίνου. Στις δικές μου πολιτικές προτεραιότητες, όμως, θα αντιστρέψω τη σειρά των πρωτοβουλιών που θα αποτελούν την αιχμή της δικής μας στρατηγικής κατά του καρκίνου. Να ξεκινήσω με τα ζητήματα της πρόληψης, τα οποία θα πρέπει πια ως χώρα -επιτέλους- να τα βάλουμε στην πρώτη προτεραιότητα μιας σοβαρής πολιτικής Δημόσιας Υγείας, είτε αυτή αφορά τον καρκίνο, είτε αφορά τα καρδιακά νοσήματα, είτε αφορά χρόνια νοσήματα, όπως η άνοια, όπως ο διαβήτης.
Έλεγχος του σωματικού βάρους, σωστή διατροφή, άθληση, περιορισμένο αλκοόλ και φυσικά όχι στο κάπνισμα, αποτελούν ένα πεντάλογο ο οποίος θα πρέπει να εντυπωθεί στα μυαλά όλων των Ελλήνων, ξεκινώντας με τη νέα γενιά. Διάβαζα πρόσφατα, αγαπητέ κ. Πρύτανη, μια μελέτη των New York Times η οποία έλεγε πολύ απλά ότι αν κάποιος άνθρωπος υπακούει σε αυτούς τους 5 κανόνες, σε αυτούς τους 5 βασικούς, απλούς κανόνες, θα ζήσει κατά μέσο όρο 14 χρόνια περισσότερο από κάποιον ο οποίος δεν υπακούει σε κανέναν.
Τα δεδομένα λοιπόν είναι απλά. Η πρόληψη σώζει ζωές. Δεν σώζει ζωές μόνο ως προς τον καρκίνο, αυξάνει το προσδόκιμο και πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα μιας σοβαρής πολιτικής Δημόσιας Υγείας. Μετά ακολουθεί η έγκαιρη διάγνωση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για μια σειρά από καρκίνους -κυρίως ως προς τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του παχέος εντέρου- έχουμε σήμερα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αλλά και την δυνατότητα να μπορούμε να προχωράμε σε έγκαιρες διαγνώσεις έτσι ώστε να μπορούμε να θεραπεύουμε τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο με πολύ υψηλά ποσοστά προσδόκιμου ζωής όταν οι ασθένειες αυτές εντοπίζονται νωρίς. Είναι δική σας δουλειά να υποδείξετε σε εμάς ποια είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία πρέπει να ακολουθούμε, και είναι δική μας δουλειά στη συνέχεια αυτά τα πρωτόκολλα να τα εφαρμόσουμε.
Στο στάδιο της θεραπείας δεν έχω μεγάλες διαφωνίες με αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός. Θα πω μόνο ότι σήμερα εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε ασθενείς οι οποίοι περνάνε αυτή τη βαριά περιπέτεια -όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και οι οικογένειές τους- χωρίς κατ’ ανάγκη τον απαραίτητο σεβασμό στην ταλαιπωρία την οποία περνάνε. Οι εικόνες που βλέπουμε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν μας τιμούν ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Για εμάς αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στις ακτινοθεραπείες τις οποίες χρειάζεται να παίρνουν ασθενείς, όταν αυτή είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία. Και βέβαια το να μπορούμε να έχουμε ειδικά κέντρα αντιμετώπισης του καρκίνου, χορήγησης της χημειοθεραπείας, της ακτινοθεραπείας, διαφορετικά και απομονωμένα από τα βαριά ογκολογικά νοσοκομεία, είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι μπορούμε να το δρομολογήσουμε πολύ σύντομα. Βεβαίως και χρειάζεται αρχείο νεοπλασιών, έχω σοβαρές αμφιβολίες γιατί πρέπει να χρειάζεται ένας ολόκληρος Οργανισμός για να υποστηρίζει αυτό το αρχείο, αλλά είναι σίγουρο ότι χρειαζόμαστε πραγματικά δεδομένα για το τι συμβαίνει στον καρκίνο σήμερα στη χώρα μας.
Και βέβαια πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των πολύ ακριβών νέων φαρμάκων τα οποία έρχονται: είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά αλλά είναι και εξαιρετικά ακριβά. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να εναρμονιστούμε με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ώστε να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε αθροιστικά ως χώρες με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, για να μειώσουμε το κόστος των φαρμάκων αυτών. Αλλά βέβαια να γνωρίζουμε πάντα ότι θα πρέπει να εγκρίνουμε και να χορηγούμε φάρμακα με βάση το πραγματικό θεραπευτικό τους αποτύπωμα. Δεν γίνεται στην Ελλάδα φάρμακα τα οποία βρίσκονται στην 3η γραμμή άμυνας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ να χορηγούνται με πολύ μεγάλη άνεση όταν αυτό δεν συνάδει με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Τελειώνω, επανερχόμενος στο ζήτημα του καπνίσματος. Κοιτάξτε, είναι ωραίο να λέμε ότι θα εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο και να περιορίζεται αυτό σε μια δημόσια διακήρυξη χωρίς να συνοδεύεται από ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό δράσης. Το λέω λοιπόν σε εσάς ξεκάθαρα: Η Νέα Δημοκρατία -εφόσον την εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες- θα εφαρμόσει άμεσα τον αντικαπνιστικό νόμο χωρίς καμία εξαίρεση. Και αυτό αποτελεί προσωπικό δικό μου στοίχημα.
Ξεκινώντας, με το θλιβερό θέαμα της Βουλής. Όπου, έχω κουραστεί να κάνω παρατηρήσεις σε συναδέλφους βουλευτές, σε δημοσιογράφους, σε προσωπικό της Βουλής, το οποίο καπνίζει εντός του Κοινοβουλίου χωρίς κανέναν σεβασμό σε όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται εντός αυτού του χώρου. Χρειάζεται, προφανώς, ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, το οποίο θα εμπλέκει σε αυτήν την προσπάθεια και τις Επαγγελματικές Ενώσεις και τα ίδια τα εστιατόρια και τα καφέ, τα οποία πρέπει να καταλάβουν και αυτά ότι μπορούν να έχουν συγκριτικό και προστιθέμενο πλεονέκτημα εάν εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο, και να υπάρξει μία συνολική συμμαχία των προθύμων, έτσι ώστε ο αντικαπνιστικός νόμος να εφαρμοστεί επιτέλους στη χώρα μας. Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι ίδιοι οι καπνιστές μας λένε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν είχα πρόθεση να το πω αυτό. Το λέω μόνο επειδή άκουσα τον υπουργό Υγείας τον οποίο σέβομαι για τη δουλειά την οποία κάνει, να μιλάει για τον αντικαπνιστικό νόμο. Όταν, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κυκλοφορεί με ένα τσιγάρο στο χέρι εντός κλειστών χώρων, για ποιον αντικαπνιστικό νόμο μιλάμε επιτέλους.
Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Πετράκη για την προσπάθεια την οποία κάνει στα σχολεία μας. Έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα, έβλεπα τα στατιστικά στοιχεία πρόσφατα σχετικά με τη μείωση του αριθμού των καπνιστών σε νεαρές ηλικίες. Μπράβο σας, συνεχίστε την προσπάθεια αυτή κύριε καθηγητά, να μάθουμε τα παιδιά μας να μην καπνίζουν ή να περιορίσουν το κάπνισμα όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, θα έχετε την αμέριστη υποστήριξή μας. Και τέλος, ένα μεγάλο προσωπικό ευχαριστώ στην κυρία Μ. Βαρδινογιάννη, την οποία σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα για την δουλειά την οποία έχει κάνει. Αποδεικνύει έμπρακτα ότι η σωστή συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου συστήματος υγείας μπορεί να έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα. Κερδίζουμε τη μάχη με τον παιδικό καρκίνο, την κερδίζουμε παγκόσμια και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό και μακάρι, αγαπητή κυρία Βαρδινογιάννη, να φτάσουμε στο σημείο -δεν νομίζω ότι απέχουμε και πάρα πολύ- κανένα παιδί να μην χάνει τη ζωή του από παιδικό καρκίνο».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ