*Γράφει ο Κωστής Πλάντζος
«Λεφτά με το τσουβάλι» είναι το… φάρμακο της Οικονομίας, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Το’πε και το’κανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν έβαλε τέλος στο Σύμφωνο Σταθερότητος (προσωρινά τουλάχιστον). Για να διασωθεί, αν σώζεται κάτι εφέτος (στο β΄εξάμηνο ή προς το τέλος του 2020 ενδεχομένως αφού ήδη στο α΄εξάμηνο έχουν μηδενίσει σχεδόν τα πάντα) τεχνοκράτες και πολιτικοί συμφωνούν ότι πρέπει να ρεύσει πολύ χρήμα.
Το μήνυμα πηγαίνει περισσότερο όμως προς Βερολίνο και τις βόρειες χώρες με πολύ υψηλά πλεονάσματα (Ολλανδία, Αυστρία κλπ). Όλοι ξέρουν ότι όσο χρήμα και αν διαθέσουν τα κράτη με πρόβλημα χρέους όπως η Ελλάδα και οι χώρες το Νότου, δεν μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αντιθέτως όταν τους Βόρειους ενώνουν το ίδιο πρόβλημα, οι φόβοι ή αγωνίες, τότε μόνο βρίσκει λύση η ΕΕ.
Δεν έχει προηγούμενο η άρση των περιορισμών και των «ευρωκανόνων» στα χρήματα και στα ελλείμματα που έθετε το Σύμφωνο Σταθερότητας επί δεκαετίες. Ίσως γιατί δεν έχει προηγούμενο στα χρόνια μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο το «μακελειό» που ζει η Ευρώπη.
Πριν λίγα χρόνια ο Μάριο Ντράγκι, μπροστά σε μία άλλη κρίση, υποσχόταν πως η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο και ότι «αυτό θα ήταν αρκετό». Το 2020 η διάδοχός του, Κριστίν Λαγκάρντ, κάνει το ίδιο. Αλλά, όπως ομολογεί, την φορά αυτή «δεν θα είναι αρκετό» για να αποφύγει μια χειρότερη κρίση.
Πόσο χειρότερα μπορεί να είναι τα πράγματα; Μετά το whatever it takes που είπαν το Eurogroup και ο Πρόεδρος Σεντένο την Δευτέρα, ότι οι κυβερνήσεις θα κάνουν τα πάντα, βγαίνει την Τετάρτη η Λαγκάρντ με «μπαζούκας» ρευστότητας 750 δισ. και ποσοτική χαλάρωση για όλους ενώ, μία ημέρα μετά, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοινώνει το νέο δόγμα «σκορπάτε ελευθέρα» κρατικό χρήμα.
Με μία διαφορά: η «ρήτρα διαφυγής» («General escape clause») που επιτρέπει προσωρινά τέτοια μέτρα, ενω οι δημοσιονομικοί στόχοι. Δηλαδή μπορεί να περάσει το όριο για έλλειμμα στο 3% του Συμφώνου Σταθερότητας που επρεπε να λειτουργεί σε κάθε κρίση, είναι το άμεσο και μεγαλύτερο όπλο που έχει ενεργοποιήσει ποτέ η ΕΕ, μετά την ανακάλυψη των Μνημονίων σε Ελλάδα, και όχι μόνον (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο).
Είναι όμως μια προσωρινά και προκαθορισμένη λύση ανάγκης. Και δεν σημαίνει «πετάξτε λεφτά από το παράθυρο». Για χώρες όπως η Ελλάδα σημαίνει «ρίξτε δημόσιο χρήμα τώρα μαζί με τους άλλους, αλλά κρατήστε και «καύσιμα» για μετά που θα έρθει η ώρα του λογαριασμού».
Όχι τυχαία ίσως, η κυβέρνηση επέλεξε χθες να κρατήσει τα λεφτά του Δώρου Πάσχα των ιδιωτών για το καλοκαίρι ή και αργότερο αν χρειαστεί -μαζί με το επίδομα αδείας ενδεχομένως το οποίο επιτρέπεται να καταβληθεί υπό προϋποθέσεις έως 31 Δεκεμβρίου)…
Διαβάστε ακόμη:
Κορωνοϊός – Λαγκάρντ: Το «οικονομικό σοκ» δεν θα αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο