Εφτά νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στη Σερβία από χθες, Κυριακή, βράδυ μέχρι σήμερα, ανεβάζοντας στους 55 τον συνολικό αριθμό όσων προσβλήθηκαν από την Covid-19. Στην Σερβία κηρύχθηκε, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου ιού.
Σήμερα άρχισαν να εφαρμόζονται τα πρώτα μέτρα. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης από σήμερα το πρωί δεν λειτουργούν οι προσχολικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία, τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το τρίτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης (RTS) και τα δικτυακά κανάλια της τίθενται στην υπηρεσία του προγράμματος της «Ηλεκτρονικής Διδασκαλίας» που θα αρχίσει να εφαρμόζεται για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και του δημοτικού.
Μέσω του διαδικτύου θα γίνονται και η διδασκαλία, τα τεστ και οι εξετάσεις στη μέση εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια και γι’ αυτόν τον λόγο έχει προετοιμαστεί ειδικό λογισμικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση απήυθυνε έκκληση στους πολίτες να μην βγαίνουν από το σπίτι χωρίς σημαντικό λόγο, ενώ για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού οργανώνονται ομάδες εθελοντών που τις προμηθεύουν με τα απαραίτητα είδη. Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση από σήμερα το πρωί ομάδες νεαρών εθελοντών άρχισαν να επισκέπτονται ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους. Οι δημόσιες υπηρεσίες θα προσαρμόσουν το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας στις νέες συνθήκες ενώ για τον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση συνέστησε να επιτραπεί η εργασία από το σπίτι. Τα εστιατόρια, οι καφετερίες και τα ταχυφαγεία θα λειτουργούν μέχρι τις οχτώ το βράδυ τηρώντας απαρέγκλιτα τα έκτακτα μέτρα υγιεινής για την προστασία του προσωπικού και των πελατών.
Σε όποιες περιπτώσεις χρειάζεται θα δράσεις και ο στρατός
Ο στρατός, όπως ανακοινώθηκε, θα χρησιμοποιηθεί όπου χρειάζεται διευκολύνοντας την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στις συνοριακές διαβάσεις μαζί με την αστυνομία θα αναπτυχθούν και στρατιωτικές δυνάμεις. Απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα για όλους του ξένους υπηκόους εκτός από τους διπλωμάτες που υπηρετούν στην Σερβία και όσους έχουν άδεια διαμονής. Όσοι εισέρχονται στην χώρα θα τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό διάρκειας 14 ημερών. Για όσους προέρχονται από χώρες υψηλού και μεσαίου κινδύνου, στις οποίες κατατάσσεται και η Ελλάδα, το διάστημα υποχρεωτικής απομόνωσης θα διαρκεί 28 ημέρες. Οι υπηρεσίες ασφαλείας θα φροντίζουν για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων και η παραβίασή τους θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών. Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας η κυβέρνηση έβαλε πλαφόν στις ανατιμήσεις των τροφίμων, των ειδών υγιεινής και των ειδών που χρησιμοποιούνται για την προστασία από τον κορονοϊό. Η τιμή αυτών των προϊόντων δεν μπορεί να ξεπερνάει εκείνη που είχαν την 5η Μαρτίου του τρέχοντος έτους.
Η Σερβία, όπως δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση (RTS) η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπέρναμπιτς ζήτησε την βοήθεια της Κίνας σε ιατρικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες για την διαχείριση της κρίσης, νοσοκομειακό τεχνολογικό εξοπλισμό και φάρμακα. Αγόρασε επίσης πέντε εκατομμύρια μάσκες οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ημέρες με ειδική πτήση από το Πεκίνο.