«Ήταν ατυχής η επιλογή μου να διατυπώσω δημοσίως μία προσωπική εκτίμηση -σίγουρα όχι βεβαιότητα- σε ένα θέμα που δε βρίσκεται απλώς στην κορυφή της παγκόσμιας επικαιρότητας, αλλά λόγω της σοβαρότητάς του απαιτεί υπεύθυνη στάση από όλους μας», αναφέρει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Ανδρέας Γιαννακουδάκης σε διευκρινιστική δήλωση για την τοποθέτηση του στο πρόγραμμα της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης «Λόγια της πλώρης», σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
«Προσωπικά δε θα έπρεπε να παρασυρθώ και να διατυπώσω προσωπικές απόψεις προκαλώντας έτσι ένα τόσο μεγάλο θόρυβο. Διευκρίνισα και στην εκπομπή πως η τοποθέτησή μου δεν είχε κανέναν θεσμικό χαρακτήρα, που να απορρέει από την ιδιότητά μου ως Αντιπρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πολύ περισσότερο δεν εξέφραζε απόψεις των Πρυτανικών Αρχών συνολικά», δηλώνει μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι «τα μέτρα αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωνοϊού είναι μόνον αυτά που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο δικός μας Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας» και «στο Αριστοτέλειο είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο να τηρούμε κατά γράμμα τις οδηγίες που δίνονται και καθημερινά επικαιροποιούνται από τις αρμόδιες Αρχές».
Οι δηλώσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις:
Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρύτανης μιλώντας στο TV100 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Πιθανολογώ ότι ο ιός αυτός είναι κατασκευασμένος, δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα […] μπορώ επίσης να υποθέσω ότι και το εμβόλιο είναι ήδη από πριν γνωστό. Υπάρχει δηλαδή αυτή τη στιγμή το εμβόλιο», δήλωσε ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV100.
Μάλιστα ο κ. Γιαννακουδάκης επέμεινε πως το «πότε θα ανακοινωθεί η ανακάλυψη του εμβολίου ή θα διατεθεί εξαρτάται από τους λόγους της σκοπιμότητας. Όταν οι συνθήκες διάδοσης επιβάλλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού της γης, τότε θα γίνει αυτό το πράγμα».
«Μια σκέψη είναι αυτή. Βέβαια δεν βοηθά σε τίποτα ούτε αυτή η σκέψη. Και αυτές οι σκέψεις θα επιβεβαιωθούν εκ των υστέρων […] όταν αρχές του χειμώνα θα είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ένας ακόμα υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αυτό που με κάνει να σκέφτομαι έτσι δεν είναι η επικινδυνότητά του, αλλά είναι η ικανότητά του να διαδίδεται. Αυτό μου κάνει εντύπωση».