Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές καθώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στην Ευρώπη. Στόχος η καλύτερη δυνατή θωράκιση της Ελλάδας ώστε ακόμα και όταν εμφανιστεί κρούσμα κορωνοϊού να αντιμετωπιστεί σωστά και να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Στο υπουργείο Υγείας, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και η ειδική επιτροπή των Λοιμωξιολόγων πραγματοποιούν συνεχείς συσκέψεις αξιολογώντας όλα τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία.
Σε ετοιμότητα η ελληνική υγειονομική κοινότητα
Καθώς οι νεκροί στην Ιταλία ανέρχονται πλέον στους 11 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 322, ενώ στη Γαλλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πια 14, στη Γερμανία 16, Ελβετία, Ισπανία, Κροατία έχουν επιβεβαιώσει από ένα κρούσμα έκαστη και Αυστρία δύο, οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η εμφάνιση κρούσματος και στην Ελλάδα. Ήδη τις τελευταίες 48 ώρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας τέσσερα ύποπτα κρούσματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», το Νοσοκομείο «Σωτηρία» και το Νοσοκομείο «Αττικόν», αντίστοιχα. Για τα τρία έχει ηδη επιβεβαιωθεί εργαστηριακά από το Ινστιτούτο Παστέρ ότι είναι αρνητικά σε κορωνοϊό, ενώ για το τέταρτο περιστατικό τα εργαστηριακά αποτελέσματα αναμένονται. Κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων ασθενών είναι το ταξιδιωτικό ιστορικό τους στην Ιταλία.
Εν τω μεταξύ σε καθεστώς παρακολούθησης βρίσκονται τέσσερις μαθητές και τέσσερις καθηγητές που συμμετείχαν σε πρόγραμμα Erasmus στην Ιταλία και επέστρεψαν στην Ξάνθη το Σάββατο. Μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν έχουν τεθεί σε κάποιο ειδικό καθεστώς καραντίνας, αλλά τους έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες και συστάσεις, ώστε να μη συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του σχολείου και παράλληλα να ελέγχονται καθημερινά για την εκδήλωση πυρετού ή άλλων πιθανών συμπτωμάτων. Η παρακολούθηση θα διαρκέσει μερικές ακόμη ημέρες, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που έχουν δοθεί για όλους τους μαθητές που επιστρέφουν από εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, εκτός από τα συμπτώματα που μέχρι τώρα έχουν ταξινομηθεί ως χαρακτηριστικά της λοίμωξης από τον κορωνοϊό (COVID-19) και πρόκειται για: άτυπη πνευμονία, πυρετό, καταβολή, ξηρό βήχα και δύσπνοια, πλέον οι υγειονομικές αρχές τίθενται σε εγρήγορση και αντιμετωπίζουν ως «ύποπτο» για κορωνοϊό κάθε ασθενή με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και τουλάχιστον ένα επιδημιολογικό κριτήριο εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από τα συμπτώματα (στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού ή ιστορικό ταξιδιού σε χώρα με συνεχιζόμενη μετάδοση κορωνοϊού ή εργασία/επίσκεψη σε δομή παροχής φροντίδας υγείας με ασθενείς νοσούντες).
Σύμφωνα, λοιπόν, με το διαγνωστικό πρωτόκολλο κάθε ύποπτο κρούσμα εισάγεται σε ειδικό θάλαμο και η ειδική ιατρική ομάδα (γιατρός, νοσηλευτής, βοηθός θαλάμου) μεριμνούν αμέσως για τη διενέργεια του εργαστηριακού ελέγχου, που πραγματοποιείται μόνο στα ορισθέντα από το υπουργείο Υγείας 13 «νοσοκομεία αναφοράς». Το Ινστιτούτο Παστέρ αναλαμβάνει να αξιολογήσει κατά προτεραιότητα τα δείγματα γενετικού υλικού που έχει λάβει από τα «νοσοκομεία αναφοράς» και να εκδόσει αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατόν.
Προς ενίσχυση της ετοιμότητας της χώρας, η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το ιατρικό προσωπικό των «νοσοκομείων αναφοράς» ώστε να γίνεται διάχυση της επιστημονικής πληροφορίας με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση ενός «πραγματικού» κρούσματος κορωνοϊού και να μην τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή. Να σημειωθεί ότι, οι Έλληνες Λοιμωξιολόγοι μελετούν καθημερινά λεπτομερώς τη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν σε επίπεδο αντι-ιϊκής θεραπείας. Ελλείψει στοχευμένης θεραπείας για τον κορωνοϊό, επί του παρόντος η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει εστιάσει στη χορήγηση ευρέως φάσματος αντι-ιϊκών παραγόντων (ρεμδεσιβίρη, λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, ιντερφερόνη-β).
Σχέδιο πέντε σημείων κατά του κορωνοϊού
Προς περαιτέρω ενίσχυση του έργου της επιστημονικής κοινότητας και του υπουργείου Υγείας, χθες Τρίτη, με εντολή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εξεδόθη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη λήψη μέτρων αποφυγής κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε άρθρα και μεταξύ άλλων καλύπτει θέματα όπως περιορισμοί συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, κλείσιμο σχολείων, εκκλησιών και άλλων κλειστών χώρων, προσλήψεις, αγορά φαρμάκων και υλικού ατομικής υγιεινής, διάθεση κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικά θεραπευτήρια και έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας.
Αναλυτικά τα πέντε άρθρα έχουν ως εξής:
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
– Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
– Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.
«Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του κορωνοϊού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας» υπογράμμισε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της ΠΝΠ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας.
Ψυχραιμία, υπεύθυνη ενημέρωση και καλή υγιεινή
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Πέτσα και ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας χθες με σχόλιο του στο twitter συνέστησε: «Να ακούτε τους ειδικούς επιστήμονες, τους καθηγητές Πανεπιστημίου, τους λοιμωξιολόγους και όχι όσους διασπείρουν fake news για κορωνοϊό».
Επιπλέον για την καλύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης, από σήμερα το υπουργείο Υγείας καθιερώνει τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας για τις εξελίξεις αναφορικά με το νέο κορωνοϊό, από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Επίσης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του χρήσιμο οδηγό σχετικά με όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τον ιό.
Στον ειδικό ενημερωτικό οδηγό απαντώνται βασικά ερωτήματα, όπως αν μπορεί κανείς να κολλήσει κορωνοϊό από κατοικίδιο ζώο, αν η χειρουργική μάσκα προστατεύει, πόσο επιβιώνει ο κορωνοϊός στις επιφάνειες και εάν είναι εύκολη η διάκρισή του από το κοινό κρυολόγημα και την εποχική γρίπη.
Τέλος, τηλεοπτικά σποτ και ραδιοφωνικά μηνύματα που προβάλλονται σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσες υπενθυμίζουν τους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούμε όλοι ευλαβικά προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους γύρω μας:
- Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
- Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
- Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
- Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
- Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
- Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.