Ψυχραιμία αλλά όχι εφησυχασμό συστήνουν οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι και το υπουργείο Υγείας αναφορικά με τον κορωνοϊό που επελαύνει στη γειτονική Ιταλία έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε έξι άτομα. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, όπως μάθαμε να ζούμε με τη γρίπη», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής.
Η έξαρση των κρουσμάτων στην Ιταλία τα τελευταία 24ωρα, όπου έχουν ήδη καταγραφεί 229 προσβεβλημένα άτομα, κινητοποίησε τις ελληνικές αρχές που πραγματοποίησαν σε λιγότερο από 24 ώρες τρεις διαδοχικές συσκέψεις. Μάλιστα μια εξ αυτών έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μέλημα τόσο του πρωθυπουργού όσο και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι, όπως δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου τη Δευτέρα ο κ. Κικίλιας «να συμπεριφερθούμε όλοι, με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί».
Και πρόσθεσε ότι, «επειδή υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα και της Ιταλίας και μας λένε οι λοιμωξιολόγοι ότι ενδεχομένως αυξάνεται και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Έχει δεκατρία νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της και τα Κέντρα Υγείας σε ετοιμότητα, έχει σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, την Επιτροπή λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων, όπου προΐσταται ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας».
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται, καθώς έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα ύποπτα περιστατικά».
Υπενθύμισε εξάλλου ότι έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς πανελλαδικά για τη βέλτιστη διαχείριση τυχόν υπόπτων ή πραγματικών κρουσμάτων κορωνοϊού. Σε κάθε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν προβλεφθεί ειδικοί θάλαμοι νοσηλείας, ενώ το υπουργείο Υγείας είναι σε ετοιμότητα να καλύψει ακόμα και την περίπτωση που απαιτηθεί κλίνη ΜΕΘ για κρούσμα κορωνοϊού.
Ο κορωνοϊός είναι μια ήπια νόσος
Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά το τέλος της σύσκεψης της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, χθες το απόγευμα, δήλωσε ότι ο κορωνοϊός «εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος, η οποία σε ποσοστό πάνω από 85%, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, συμπεριφέρεται σαν ένα απλό κρυολόγημα. Αυτό είναι σημαντικό για να καθησυχάσει ο κόσμος και να είναι ψύχραιμος».
Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η διυπουργική Επιτροπή, όσο και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας (λιμάνια και αεροδρόμια), με αφορμή την Ιταλία. Ενδεικτικά ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι σε ποσοστό πάνω από 90% των περιπτώσεων μέχρι τώρα, στην Ευρώπη και τον κόσμο, δεν έχουν ανιχνεύσει τις περιπτώσεις της νόσου.
Απαιτείται όμως αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να αναζητά ιατρική βοήθεια αν έρχεται από πληττόμενες περιοχές.
Προς τούτο, συνεχίζουν τα κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και σήμερα Τρίτη την ενημέρωση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας καθώς και τα πληρώματα επιβατηγών και εμπορικών πλοίων για τα μέτρα προφύλαξης. Την Πέμπτη, στον Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».
Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό
Ο Αντιπρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Αθανάσιος Τσακρής, με τη σειρά του, μιλώντας στο protothema.gr και το ygeiamou.gr, εξηγεί ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, όπως μάθαμε να ζούμε με τη γρίπη».
Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, ο COVID-19 έχει πια προσαρμοστεί στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που τον βοηθά να μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιος φορέας του ιού μπορεί να γίνει μεταδοτικός τόσο πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων, όσο και κατά τη διάρκεια νόσησης, αλλά και στο στάδιο της ανάρρωσης.
Γι’ αυτό ο καθηγητής Μικροβιολογίας συστήνει και αυτός ψυχραιμία καθώς «ο πανικός δεν βοήθησε ποτέ. Το σύστημα Υγείας είναι καλά προετοιμασμένο, όπως έχει φανεί και από τη διαχείριση των ατόμων που θεωρήθηκαν ως ύποπτα για κορωνοϊό», λέει και παραδέχεται ότι επειδή δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα εισαγόμενο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, δεδομένης της εγγύτητας της χώρας με την Ιταλία, «όσο αργήσει αυτό να συμβεί, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Το σύστημα Υγείας θα έχει αποφορτιστεί από το βάρος της εποχικής γρίπης και θα έχουμε συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, καθιστώντας πιο εφικτή την ορθή διαχείριση της κατάστασης».
Ενίσχυση του συστήματος Υγείας και καλή υγιεινή
Πάντως, η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συζήτησε εκτενώς και ποια άλλα μέτρα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη θωράκιση της χώρας από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τα μέτρα αυτά αφορούν σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, έκτακτη χρηματοδότηση και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας:
– Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
– Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
– Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
– Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
– Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
– Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
Αναστολή εκπαιδευτικών εκδρομών στην Ιταλία και επιστροφή μαθητών
Εν τω μεταξύ σε ισχύ είναι η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας χθες, μετά από εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών και προγραμμάτων στην Ιταλία.
Συγκεκριμένα, συνιστάται η αναστολή των προγραμματισμένων μετακινήσεων σπουδαστών, εκπαιδευτικών, εκπαιδευομένων για υλοποίηση προγραμμάτων Erasmus+ και εκπαιδευτικές επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας, και με βάση τα νεώτερα επιδημιολογικά δεδομένα για τη διάδοση του κορωνοϊού στη γείτονα χώρα και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την Ιταλική Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της οδηγίας του Υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας για αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολικών μονάδων εντός και εκτός Ιταλίας, από χθες 24 Φεβρουαρίου 2020 αναστέλλονται προσωρινά οι μετακινήσεις – εκπαιδευτικές επισκέψεις σε όλη την Ιταλία.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα επέστρεψαν από τη Ρώμη μαθητές του Λυκείου Οιχαλίας Τρικάλων, ενώ το Σαββατοκύριακο επέστρεψαν άλλα τρία σχολεία των Τρικάλων από την Ιταλία.
Το ίδιο συνέβη και με σχολεία της Λάρισας, οι μαθητές των οποίων επέστρεψαν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα επέστρεψε το Γυμνάσιο της Φαλάνης που είχε μεταβεί για εκπαιδευτική εκδρομή στο Λάτσιο και κάποιες τάξεις του Γυμνασίου Πλατυκάμπου επέστρεψαν από το Μπάρι.
Τέλος, από τη Ρώμη επέστρεψαν τρεις μαθητές και δύο καθηγητές συνοδοί τους, από το 5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, που συμμετείχαν σε πρόγραμμα Erasmus που ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθούν αυτή την εβδομάδα την πόλη Κοσέντζα στη νότια Ιταλία.
Η ελληνική πρεσβεία στην Ιταλία, πάντως, με χθεσινή ανακοίνωσή της σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα και την επιστροφή Ελλήνων μαθητών τονίζει ότι: «Οι ιταλικές αρχές έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του CoVID-19, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως το κλείσιμο σχολείων για την τρέχουσα εβδομάδα, η αναβολή ορισμένων εκδηλώσεων του Καρναβαλιού, καθώς η αναβολή των προγραμματισμένων για το επόμενο διάστημα σχολικών εκδρομών ιταλικών σχολείων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Για προληπτικούς επίσης λόγους, οι ελληνικές αρχές στην Ιταλία μεριμνούν σε συνεργασία με τους διευθυντές των Λυκείων που βρίσκονται στη χώρα για την ομαλή η επιστροφή τους στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει λόγος αυξημένης ανησυχίας, πολλώ μάλλον πανικού.
Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ιταλία, καλούνται να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων ιταλικών αρχών. Όσοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία, θα πρέπει να απευθύνονται στην πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώνονται για τις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο προορισμού τους».