*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Έντονος είναι ο προβληματισμός των επιστημόνων για συγκεκριμένα κρούσματα του κορωνοϊού την ώρα που αυτός εξαπλώνεται ραγδαία ανά τον κόσμο.
Οι ειδικοί διερωτώνται το λόγο για τον οποίο μολύνουν ταχύτατα άλλους ανθρώπους και μάλιστα χωρίς να έχουν ταξιδέψει στην Κίνα.
Τα περιστατικά αυτά καταγράφηκαν σε Γαλλία και Βρετανία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανησυχεί ότι μπορεί να αποτελέσουν την «σπίθα που θα γίνει μεγάλη πυρκαγιά».
Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, έντεκα άνθρωποι φέρεται ότι μολύνθηκαν άμεσα ή έμμεσα από έναν άνδρα, πατέρα δύο παιδιών και βοηθό αρχηγού σε τοπική προσκοπική ομάδα.
Ο 53χρονος Στιβ Γουόλς, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» προσεβλήθη από τον ιό ενώ βρισκόταν σε συνέδριο στη Σιγκαπούρη για την εταιρεία αναλύσεων στον τομέα του φυσικού αερίου Servomex. Επέστρεψε στη συνέχεια στο Χόουβ όπου και διαγνώστηκε με τον ιό στις 6 Φεβρουαρίου.
Φεύγοντας από τη Σιγκαπούρη έκανε διακοπές με φίλους σε θέρετρο σκι στις γαλλικές Άλπεις, όπου πιστεύεται ότι μετέδωσε τον ιό σε 11 άτομα. Οι πέντε από αυτούς νοσηλεύονται στη Γαλλία, ένας στη Μαγιόρκα και άλλοι πέντε στο Λονδίνο έχοντας διαγνωστεί με τον κορωνοϊό στο Μπράιτον.
Δύο από αυτούς που νοσηλεύονται στο Λονδίνο είναι γιατροί και πιστεύεται ότι εργάζονταν στο ιατρικό κέντρο του Μπράιτον που οι αρχές έκλεισαν χθες για απολύμανση.
Οι υγειονομικές αρχές και η αστυνομία προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τους ασθενείς που εξετάστηκαν από τους δύο γιατρούς το τελευταίο διάστημα, όπως έκαναν νωρίτερα και με τους πάνω από 100 επιβάτες της πτήσης που έφερε τον Στιβ Γουόλς στη Βρετανία από τη Γενεύη, καθώς και με τους θαμώνες παμπ στο Χόουβ όπου πέρασε τη νύχτα ο 53χρονος πριν τεθεί σε απομόνωση.
Ο επιχειρηματίας έλαβε εξιτήριο και ευχαρίστησε το προσωπικό του δημοσίου νοσοκομείου για τη φροντίδα του.
«Όταν η διάγνωση επιβεβαιώθηκε τέθηκα σε μονάδα απομόνωσης σε νοσοκομείο, όπου παραμένω, και ως προφύλαξη ζητήθηκε και από την οικογένειά μου να θέσουν εαυτούς σε απομόνωση», αναφέρει επίσης η δήλωση του Στιβ Γουόλς, τον οποίο ο βρετανικός Τύπος αποκαλεί «σούπερ μεταδότη».
Ο επιχειρηματίας από το Σάσεξ θεωρείται super spreader «υπερ μεταδότης» καθώς μόλυνε υψηλό αριθμό ατόμων. Κατά μέσο όρο, κάποιος που έχει μολυνθεί από τον ιό, «κολλάει» 2 με τρία άτομα.